• Διεθνής πολιτική

    Βουλγαρία: Μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών από την ενεργειακή κρίση

    Κορνέλια Νίνοβα


    Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  της Βουλγαρίας και υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Κορνέλια Νίνοβα εξέφρασε την υποστήριξή της στο μορατόριουμ για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι προβλέπονται τέσσερα μέτρα για να βοηθηθούν οικογένειες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τρίτη.

    “Υποστηρίζω το μορατόριουμ για τις τιμές (ενέργειας) και επέμεινα σε αυτό στο υπουργικό συμβούλιο. Ξέρω ποια είναι τα επιχειρήματα κατά, και μερικά από αυτά είναι λογικά. Ωστόσο, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε τα νοικοκυριά, τις οικογένειες και τους ανθρώπους που ίσως δεν θα μπορούν να αντέξουν αυτό το σοκ από την 1η Ιανουαρίου. Το δεύτερο είναι αντισταθμιστικοί μηχανισμοί για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

    Το τρίτο, οι εταιρίες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Διαχειριστής του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) και οι εταιρίες ύδρευσης. Και το τέταρτο μέτρο που θεωρώ επαρκές είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Αυτά τα τέσσερα μέτρα συνδυασμένα θα καταστήσουν ικανές τόσο τις οικογένειες όσο και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αυτό το πλήγμα, θα εγγυηθούν κάποια ασφάλεια τους χειμερινούς μήνες που αναμένουμε να είναι πολύ δύσκολοι”, δήλωσε η Νίνοβα στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση, όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου του κόμματός της.

    Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο Νίνοβα, το μορατόριουμ στις τιμές θα πρέπει να συμβαδίζει με την αποζημίωση των εταιριών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ίδια πιστεύει ότι οι τρεις μήνες του μορατόριουμ θα πρέπει να αξιοποιηθούν για νομοθετικές αλλαγές που θα εγγυώνται μια δικαιότερη μελλοντική διαμόρφωση των τιμών.

    Τα αντισταθμιστικά μέτρα που σχετίζονται με την κρίση της Covid-19 και ίσχυαν έως τα τέλη Νοεμβρίου, θα ισχύσουν και για τον Δεκέμβριο.

    Η Νίνοβα δήλωσε ότι λόγω της αύξησης των τιμών οι παραγωγοί και οι έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αντιστάθμιση στην οικονομία και πρόσθεσε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν ήδη κάνει.

    “Και αυτό είναι πολύ λογικό, γιατί αυτά τα τεράστια κέρδη έχουν συσσωρευτεί από τις οικονομικές οντότητες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται τώρα όπως και τα νοικοκυριά – επομένως είναι δίκαιο αυτό το μέρος αυτών των χρημάτων να επιστραφεί στον κόσμο και στις εταιρίες απ’ όπου αφαιρέθηκε εξαρχής”, τόνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Η επικείμενη ολοκλήρωση του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα και η χρήση αζερικού φυσικού αερίου είναι ένα πιθανό αλλά όχι το μοναδικό εργαλείο για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας και οι συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία της Βουλγαρίας κατά την επίσκεψή του στη Σόφια στις 20 Δεκεμβρίου θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην κατασκευή του αγωγού, επισήμανε η Νίνοβα.

    Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η Βουλγαρική Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (BHRA) ανακοίνωσε ότι αναμένει επείγουσα λύση στο πρόβλημα με τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και επαρκή μέτρα για την αποζημίωση των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι ο κλάδος της οικονομίας που έχει πληγεί περισσότερο από όλους.

    Ο κατάλογος των αιτημάτων της Ένωσης περιλαμβάνει επίσης κατάλληλα μέτρα για τη στελέχωση του τουρισμού, παράταση του συστήματος διατήρησης της απασχόλησης 60/40 και των προηγούμενων όρων υπό τους οποίους εφαρμόστηκε· τραπεζικά δάνεια χαμηλού κόστους για επιχειρήσεις και προσωπικό μέσω νέων προϊόντων της Βουλγαρικής Τράπεζας Ανάπτυξης και του Ταμείου (FoF), όπως και αναβολή παλαιών δανείων· δημιουργία ενός διαδικτυακού κέντρου θεωρήσεων (εισόδου) για τον εξορθολογισμό της έκδοσης τουριστικών θεωρήσεων· δαπάνη 1% των εσόδων του προϋπολογισμού από τον τομέα για εθνική διαφήμιση· επέκταση του κινήτρου των 35 ευρώ ανά κατειλημμένη θέση αεροπλάνου για τα ταξιδιωτικά πρακτορεία σε όλα τα είδη μεταφορών· ψηφιοποίηση της διαφήμισης στον τουρισμό· αναθεωρήσεις νόμων και παραγώγου δικαίου, μεταξύ άλλων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Τζο Μπάιντεν: Πατριωτικό καθήκον ο εμβολιασμός

    Υπουργός Άμυνας Βουλγαρίας: Δεν είναι αναγκαία η ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη χώρα

    Άντονι Μπλίνκεν: Δεν προβλέπεται συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν



    ΣΧΟΛΙΑ