Διεθνής πολιτική

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Οριακή νίκη για τον Μακρόν στον α’ γύρο

  • NewsRoom
Ο Εμανουέλ Μακρόν

Εμάνουελ Μακρόν


Την πρώτη θέση με μικρή διαφορά κατέλαβε η παράταξη «Μαζί» του Εμανουέλ Μακρόν στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Γαλλία.

Κατά εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ένωσης».

Ωστόσο, περισσότεροι από ένας στους δύο ψηφοφόρους (μεταξύ 52 και 53% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) δεν πήγε στην κάλπη την Κυριακή, νέο ρεκόρ που υπογραμμίζει την αδιαφορία των Γάλλων για μια ψηφοφορία που επισκιάστηκε από τις προεδρικές εκλογές.

«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν το βράδυ της Κυριακής, καλώντας τις δυνάμεις του να «ξεσπάσουν» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, ο Μελανσόν ενδέχεται να επηρεαστεί από την έλλειψη δεξαμενής ψήφων στον δεύτερο γύρο και από την ισχυρή αποχή που καταγράφεται ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και στην εργατική τάξη, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαδεύτηκε από ρεκόρ αποχής, που εκτιμάται ότι ανήλθε σε 52,8%.

Διαβάστε επίσης:

Σενάρια σύγκρουσης απεργάζεται ο Ερντογάν – Οι «θερμές» ημερομηνίες «κλειδιά» για την επόμενη κίνηση του Τούρκου ΠροέδρουΣΧΟΛΙΑ