ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αφαίρεση των αναφορών σε «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα» από το σχέδιο της ετήσιας Έκθεσης Προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία, που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Η αλλαγή επιβεβαιώθηκε και από Βούλγαρους ευρωβουλευτές.
Ο ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ ανέφερε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι, κατόπιν αιτήματος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η Renew Europe – συμφώνησαν την Τετάρτη να αφαιρεθούν οι επίμαχες αναφορές. Ο Κοβάτσεφ εκτίμησε ότι η τροπολογία αυτή θα υποστηριχθεί στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα θέματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας δεν έχουν θέση σε μια Έκθεση Προόδου για μια χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατηγόρησε τη Βουλγαρία για «ταλιμπανικές μεθόδους», δηλώνοντας πως η αφαίρεση της «μακεδονικής ταυτότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» από την Έκθεση Προόδου παραπέμπει σε απολυταρχικές πρακτικές.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ενέκρινε προηγουμένως το σχέδιο της Έκθεσης με 40 ψήφους «υπέρ», 19 «κατά» και 10 «παρών», το οποίο περιλάμβανε τις αναφορές σε «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα». Το σχέδιο αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους Βούλγαρους ευρωβουλευτές, ενώ η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για την έγκριση.
Ο εισηγητής της Έκθεσης Προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία, Αυστριακός ευρωβουλευτής Τόμας Βάιτς (Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία), έχει κατηγορηθεί από τη βουλγαρική κυβέρνηση για μεροληψία υπέρ των Σκοπίων.
Οι σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας παραμένουν τεταμένες, κυρίως λόγω ιστορικών και εθνογλωσσικών διαφορών, ενώ η Βουλγαρία έχει μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. Η συμφωνία του 2022 μεταξύ των δύο χωρών, που προέβλεπε τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας για να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα, απέτυχε εξαιτίας της αντίθεσης του κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Η βουλγαρική κυβέρνηση συνεχίζει να αξιώνει την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας προτού επιτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που δεν φαίνεται να αποδέχεται η παρούσα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.
Διαβάστε επίσης
Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ
Χρήστος Κέλλας: «Καμία εμπλοκή – Έχω να πάω στον ΟΠΕΚΕΠΕ τουλάχιστον 1,5 χρόνο»
Ευάγγελος Αντώναρος: Τον διέγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης – «Τον αφήνω στις Ρουβίτσες του» απάντησε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γάζα: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ
- Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κορωπί – Δικογραφία για εμπρησμό κατά άνδρα για τις πυρκαγιές στη Χίο
- Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Τι απάντησαν οι δικαστές στη ψηφοφορία για το νέο κώδικα
- Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας: Προσωρινός διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Απέργης
