• Διεθνής πολιτική

    Βέμπερ: Ανησυχία για το κράτος δικαίου στην Ισπανία

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ


    Την ανησυχία του για το κράτος δικαίου στην Ισπανία εξέφρασε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την αντιπρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ Ντολόρες Μονσεράτ στο Στρασβούργο.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι «οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήταν έτοιμοι να επιτρέψουν τη διεξαγωγή της συζήτησης αυτήν την εβδομάδα για εκατομμύρια ανθρώπους που διαδηλώνουν στην Ισπανία για το κράτος δικαίου».

    «Έχασαν την αξιοπιστία τους να είναι θεματοφύλακες του κράτους δικαίου στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Βέμπερ και κάλεσε για «σαφή αντίδραση» από την πλευρά της Κομισιόν.

    «Είμαι πολύ ευγνώμων για την επιστολή του Επιτρόπου Ρέιντερς για να θέσει τις απαραίτητες ερωτήσεις, για να γίνει η έρευνα. Στην αυριανή συζήτηση, η Επιτροπή θα είναι επίσης παρούσα και αναμένουμε τη δήλωσή τους εκεί, έχοντας κατά νου ότι πολλοί άνθρωποι στους δρόμους της Μαδρίτης την περασμένη Κυριακή δίπλα στις ισπανικές σημαίες κρατούσαν ευρωπαϊκές σημαίες στα χέρια τους», τόνισε.

    Ο Μάνφρεντ Βέμπερ συμπλήρωσε ότι το κράτος δικαίου δεν έχει σχέση με το αν πρόκειται για μεγάλη ή μικρή χώρα, αλλά έχει να κάνει με την αρχή της Ένωσης.

    «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια σοβαρή αξιολόγηση και μια σοβαρή έρευνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση τα γεγονότα που έχουν ήδη παραδώσει οι ανεξάρτητες αρχές από την Ισπανία», υπογράμμισε.

    Από την πλευρά της, η Ντολόρες Μονσεράτ ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία «που πιστεύουμε ότι αποτελούν επίθεση κατά του κράτους δικαίου».

    Προσέθεσε ότι ακόμα πιο σοβαρή, είναι η νέα έννοια που εισάγεται και τους δίνει την υπεροχή έναντι των δικαστικών αποφάσεων, «οπότε όταν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ιδέα είναι ότι μπορούν να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν το έργο των δικαστών, το έχουμε δει αυτό στην ΕΕ (είτε στην Ουγγαρία είτε στην Πολωνία)».

    Διαβάστε επίσης:

    Σι (Κίνα): Υπέρ διεθνούς διάσκεψης ειρήνης για επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς

    Γερμανία: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 1,3 δισ. ευρώ

    Νετανιάχου για ομήρους: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα»



    ΣΧΟΛΙΑ