• Διεθνής πολιτική

    Η Βασίλισσα κινήθηκε στη σκακιέρα του Brexit – Τι είπε η Ελισάβετ;

    • NewsRoom


    Λίγες μόνο ώρες έχουν απομείνει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την Ε. Ε. δεν μοιάζει τόσο ουτοπικό, μιας και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συγκλίνουν σε αυτό. Μέχρι σήμερα η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει τηρήσει σταθερά ουδέτερη στάση, ωστόσο μια φράση της κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους προσωπικούς της συνδαιτυμόνες περιέπλεξε τα πράγματα. Συγκεκριμένα η Βασίλισσα φέρεται να ζήτησε από τους συνομιλητές της να αναφέρουν 3 καλούς λόγους υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

    ImageHandler

    Σύμφωνα και με τα Βρετανικά ανάκτορα και εκπροσώπους του Buckingham η βασίλισσα Ελισάβετ έχει να αναμειχθεί στην πολιτική σκηνή 64 χρόνια , γι’αυτό και η υφέρπουσα κίνησή της να εκφράσει υποδόρια την άποψή της για το Brexit της Πέμπτης, είναι κάτι που εντυπωσιάζει.

    Πηγές του παλατιού έσπευσαν να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπο της συνομιλίας της Ελισάβετ:
    «Δεν θα σχολιάσουμε τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες που μπορεί να είχε ή δεν είχε η Βασίλισσα. Η Βασίλισσα παραμένει ουδέτερη σε ό,τι αφορά την πολιτική τα τελευταία 64 χρόνια που έχει λάβει το στέμμα και είναι ξεκάθαρο ότι το βρετανικό δημοψήφισμα είναι υπόθεση του βρετανικού λαού».brexit-eu-referendum

    Από την άλλη, ο πρωθυπουργός David Cameron, σχεδόν ικετεύει τον Βρετανικό Λαό να ψηφίσει υπέρ του Bremain. Ωστόσο, στήθος με στήθος παίζεται η μάχη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν πως το Brexit και το Bremain θα κριθούν την απολύτως τελευταία στιγμή. Από τον μέσον όρο των γκάλοπ που διενεργούν διάφοροι οργανισμοί σε όλη τη χώρα, φαίνεται ότι το «ναι στην έξοδο από την Ε.Ε.», έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό μετά την δολοφονία της Jo Cox.brexit-shutterstock2

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η διαμάχη ανάμεσα στον νέο δήμαρχο του Λονδίνου, τον Sadiq Khan, ο οποίος κατηγόρησε τον Boris Johnson ότι  προπαγανδίζοντας υπέρ του Brexit, καταφεύγει στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας σχετικά με την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Την ίδια στιγμή, πλειάδα δημοσίων προσώπων συνυπέγραψαν μια επιστολή προς τον βρετανικό λαό, μέσω της οποίας γίνεται έκκληση να ψηφιστεί το Bremain. Ανάμεσα στους επώνυμους που επιδιώκουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ξεχωρίζουν οι: Tony Blair, o λόρδος Michael Heseltine και ο Nick Clegg. Το βασικό επιχείρημα που προτάσσει η επιστολή προς κάθε Βρετανό συμπυκνώνεται στην απόρριψη του «διχασμού, του απομονωτισμού και των αλληλοκατηγοριών μεταξύ Βρετανών». Και το κείμενο καταλήγει με τη φράση «έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε το σωστό για το μέλλον των παιδιών μας».

    brexit

     Μόλις μία ποσοστιαία μονάδα χωρίζει την έξοδο από την παραμονή (44% Bremain, 43% Brexit). Αξίζει όμως να λάβει υπόψη του πως στις μετρήσεις το Brexit υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από τους φτωχότερους -και απογοητευμένους από το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό που βιώνουν- Βρετανούς με ποσοστό 52%, ενώ το Bremain από τους πλουσιότερους Βρετανούς με ποσοστό 53%.

    brexit UK Infographic

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/grigores-nikes-epidioki-o-tis-frapport/55461

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giati-kokkinizoume-otan-niothoume-ntropi/55451



    ΣΧΟΛΙΑ