• Διεθνής πολιτική

    Βασίλισσα Ελισάβετ: Σχεδόν ένας αιώνας απαράμιλλου βασιλικού στυλ

    • NewsRoom
    Η βασίλισσα Ελισάβετ

    Βασίλισσα Ελισάβετ


    Τιάρες, καπέλα, Hermes μαντήλια και οι χαρακτηριστικές της Launer τσάντες. Οι δημοσιογράφοι μόδας των κοσμικών στηλών διεθνώς επαινούσαν το ενδυματολογικό στυλ της βασίλισσας Ελισάβετ. Ακόμα και όσοι διαφωνούσαν με τις επιλογές της, δεν μπορούσαν να μη παραδεχθούν ότι οι  επιλογές της έκρυβαν πάντα έναν συμβολισμό.

    Με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει βυθιστεί στη θλίψη από το θάνατό της, οι Βρετανοί φαίνεται ότι κρατούν μία ιδιαίτερη θέση στη καρδιά τους για την βασίλισσα που έγραψε ιστορία στη Βρετανία.

    Τα έντονα χρωματιστά φορέματα, τα καπέλα με το πλατύ γείσο, οι γόβες με το χαμηλό τακούνι και οι πάντα κομψές τσάντες που την συνόδευαν σε κάθε εμφάνισή της συνέβαλαν στο να δημιουργήσει ένα μοναδικό «βασιλικό» στυλ, το οποίο πρωταγωνιστούσε συχνά στις δημόσιες συζητήσεις.

    «Αισθάνομαι ότι αυτό που φοράει, είναι ένας από τους μοναδικούς τρόπους που έχει για να εκφράσει τα συναισθήματά της», είχε πει η αρχισυντάκτρια του Harper’s Bazaar, Λίντια Σλέιτερ. «Όπως με τις καρφίτσες, έχοντας μια τεράστια συλλογή, η κάθε μία κρύβει μία ιστορία ή ένα συμβολισμό».

    Τα πρώτα χρόνια

    Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Η 14χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τα ρούχα της, όπως περιέγραψε η γκουβερνάντα της, Marion Crawford.

    Φορούσε ότι της έλεγαν χωρίς αντιρρήσεις, περιέγραφε η Crawford στα απομνημονεύματά της «The Little Princess».

    Όταν έφτασε 18 χρονών, με τον πατέρα της Γεώργιο, να είναι ήδη βασιλιάς, ξεκίνησε να κάνει περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις. Επέλεγε πάντα φορέματα ή φούστες, εκτός από τις φωτογραφίες που την έδειχναν κατά την εκπαίδευση της ως μηχανικός. Σε αυτές φόραγε αποκλειστικά παντελόνια.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ φορώντας το στέμμα της
    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ φορώντας το στέμμα της

    Ο γάμος με τον πρίγκιπα Φίλιππο έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1947. Ο σχεδιαστής Νόρμαν Χάρτγουελ σχεδίασε το νυφικό της εμπνεόμενος από τον εντυπωσιακό πίνακα «Primavera» του Botticelli. To νυφικό της ήταν γεμάτο από λευκούς κρυστάλλους και πέρλες.

    Το 1950, ο χώρος της μόδας ανθίζει και η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα μπορούσε να μην εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις της.

    «Το πέρασμα από την εποχή της νεαρής πριγκίπισσας σε βασίλισσα με τη μεγαλύτερη θητεία στη βρετανική ιστορία έγινε από την Ελισάβετ χωρίς να ακολουθεί ποτέ τη μόδα. Δεν υπήρξε όμως ποτέ ντεμοντέ», ανέφεραν οι δημοσιογράφοι μόδας.

    Με τα χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ δημιούργησε το δικό της προσωπικό στυλ, μια «στολή», η οποία όμως ξεχώριζε από την εμπνευσμένη επιλογή των χρωμάτων.

    Το έντονο μπλε είναι μία αγαπημένη επιλογή για τις επίσημες εμφανίσεις της

    Τα παλτό της είναι συνήθως σε έντονα χρώματα ή παστέλ, ενώ τα φορέματά της συνήθως είναι φλοράλ.

    Οι αγαπημένες της ομπρέλες

    Σε μια βροχερή χώρα όπως η Βρετανία, η βασίλισσα δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει από το μοναδικό της στυλ και το απαραίτητο αξεσουάρ για τη βροχή, τις ομπρέλες.

    Αγαπημένη της επιλογή οι Fulton Umbrellas. Ένα commercial brand, το οποίο διαθέτει προϊόντα αξίας χαμηλότερη των 30 δολαρίων.

    Η Βασίλισσα Ελισάβετ έκανε ειδική παραγγελία τις ομπρέλες της, με χαρακτηριστικό σχήμα «κλουβιού», ώστε να προστατεύει το πάνω μέρος του σώματός της από τη βροχή.

    Το χαρακτηριστικό στυλ της ομπρέλας της είναι διάφανη αδιάβροχη επένδυση με μία χαρακτηριστική χρωματιστή γραμμή γύρω από την ομπρέλα.

    Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, η βασίλισσα είχε παραγγείλει τουλάχιστον 100 διαφορετικές ομπρέλες στο ίδιο στυλ, σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου.

    Εξαιρετική αντίληψη της μόδας

    Δεκάδες διάσημοι σχεδιαστές είχαν τη τύχη να ράψουν τα βασιλικά φορέματά της όπως οι Χάρντι Εϊμς και Νόρμαν Χάρτγουελ, που σχεδίασαν το νυφικό και το φόρεμα στέψης της.

    Στη συνέχεια, η βοηθός της Άντζελα Κέλι ανέλαβε να διαχειρίζεται τη γκαρνταρόμπα της, μη επιτρέποντας κανένα στυλιστικό λάθος.

    Τα αγαπημένα της χρώματα είναι το καναρινί και το έντονο πράσινο. Αυτά ήταν τα χρώματα, άλλωστε που επέλεξε να φορέσει για τον γάμο των αγαπημένων της εγγονών.

    Η Βασίλισσα Ελισάβετ στον γάμο του Ουίλιαμ και της Κέιτ

    Το πορφυρό κόκκινο και το ροζ είναι τα χρώματα που επιλέγει για τις εμφανίσεις της στις ιπποδρομίες του Άσκοτ, ενώ το έντονο μπλε, το κόκκινο και το πορτοκαλί είναι τα χρώματα για τις επίσημες εμφανίσεις της.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ στον γάμο του Χάρι και της Μέγκαν

    ««Έχει μια εξαιρετική αντίληψη των ενδυμάτων και της μόδας, ενώ γνωρίζει καλά τι της πηγαίνει και τι επιβάλλει η κάθε περίσταση», ανέφερε στο βιβλίο της «Ντύνοντας τη βασίλισσα», η βοηθός της Άντζελα Κέλι.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελισάβετ Β΄: Εβδομήντα χρόνια με το στέμμα



    ΣΧΟΛΙΑ