Διεθνής πολιτική

Βασίλισσα Ελισάβετ: Νέος Βασιλιάς της Αγγλίας ο Κάρολος

  • NewsRoom


Μετά την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος, 73 ετών , είναι πλέον ουσιαστικά βασιλιάς, αν και το πρωτόκολλο ορίζει ότι ανακηρύσσεται νέος μονάρχης την επόμενη μέρα μετά το θάνατο της βασίλισσας.

Μετά από 70 χρόνια στον θρόνο της Βρετανίας και πολλών άλλων χωρών της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας, έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Πέμπτης σε ηλικία 96 ετών, όπως ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση στον λογαριασμό στο Twitter αναφέρει:

«Η βασίλισσα πέθανε “ειρηνικά” στην βασιλική οικεία στο Balmoral της Σκωτίας το απόγευμα.

Το βασιλικό ζεύγος, Κάρολος και Καμίλα, θα παραμείνει στο Balmoral απόψε και θα επιστρέψουν την Παρασκευή στο Λονδίνο.»

Λίγα λόγια για τον νέο Βασιλιά

Ο Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, είναι ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του Πρίγκιπα Φίλιππου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί τον κληρονομικό διάδοχο του βρετανικού θρόνου και ως ο πρωτότοκος κατέχει τον τίτλο ευγενείας του Δούκα της Κορνουάλης. Επίσης, είναι ο διάδοχος στη θέση του Ανώτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο Κάρολος γεννήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και ήταν το πρώτο εγγόνι του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και της Βασίλισσας Ελισάβετ. Μαθήτευσε στα σχολεία Τσιμ και Γκόρντονστουν, στα οποία και ο πατέρας του, Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είχε βρεθεί ως παιδί, καθώς και στο σχολείο Τζιλόνγκ Γκράμαρ της Βικτώριας στην Αυστραλία. Αφού απέκτησε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Κάρολος υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό, από το 1971 έως το 1976. Το 1981, παντρεύτηκε την Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, με την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ (1982) και τον Πρίγκιπα Χάρι (1984). Το 1996, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο μετά από γνωστές εξωσυζυγικές σχέσεις αμφοτέρων. Την επόμενη χρονιά, η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό στο Παρίσι. Το 2005, ο Κάρολος παντρεύτηκε τη μακροχρόνια σύντροφό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα για λογαριασμό της Βασίλισσας, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στα υπόλοιπα βασίλεια της Κοινοπολιτείας. Το 1976 ίδρυσε το «Ίδρυμα του Πρίγκιπα», ενώ χρηματοδοτεί τις «Φιλανθρωπικές Οργανώσεις του Πρίγκιπα» και είναι προστάτης, πρόεδρος και μέλος περισσότερων από 400 φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανισμών. Ως περιβαλλοντολόγος, προωθεί τη βιολογική γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος, κερδίζοντας βραβεία και αναγνώριση από διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες. Η υποστήριξή του στην εναλλακτική ιατρική, συμπεριλαμβανομένης της ομοιοπαθητικής, έχει επικριθεί από ορισμένα μέλη της ιατρικής κοινότητας, ενώ οι απόψεις του για τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στην κοινωνία και τη διατήρηση των ιστορικών κτηρίων έχουν λάβει μεγάλης προσοχής από Βρετανούς αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς. Από το 1993 εργάζεται πάνω στη δημιουργία του Πάουντμπερι, μιας πειραματικής πόλης βασισμένης στις μελέτες του. Είναι επίσης συγγραφέας, εικονογράφος και αφηγητής πολλών βιβλίων.

Διαβάστε επίσης

Έφυγε από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισάβετ

Ιταλία: «Εξαιτίας της αύξησης της τιμής της ενέργειας 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους»

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σχεδόν ένας αιώνας απαράμιλλου βασιλικού στυλΣΧΟΛΙΑ