• Διεθνής πολιτική

    Τζο Μπάιντεν: Υπογράφει τεράστιο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

    • NewsRoom
    Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Τζο Μπάιντεν

    Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Τζο Μπάιντεν


    Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε οριστικά τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας) το τεράστιο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο εντός της ημέρας θα υπογράψει στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν.

    Ψηφίστηκε και από τη Γερουσία, με ευρεία πλειοψηφία.

    Το πακέτο βοήθειας περίπου 60 εκατ. δολαρίων (τα περισσότερα από τα οποία θα δαπανηθούν μέσα στις ΗΠΑ) περιλαμβάνεται σε ένα μεγαλύτερο νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για το Ισραήλ, για την Ταϊβάν, καθώς και ένα τελεσίγραφο για την πλατφόρμα TikTok, που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιείται από την Κίνα για τη διασπορά προπαγάνδας.

    Σχολιάζοντας την έγκριση της βοήθειας προς την Ουκρανία, που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς έχει ξεμείνει από πολεμικό υλικό, αλλά και από μάχιμους άνδρες για να στείλει στο μέτωπο, ο Αμερικανός πρόεδρος, που είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αυτή, που είχε συναντήσει τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα αρχίσουν να στέλνουν όπλα και υλικό στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα».

    «Θα υπογράψω την πρόταση νόμου και θα απευθυνθώ στον αμερικανικό λαό μόλις φθάσει στο γραφείο μου», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου.

    Ευχαριστίες Ζελένσκι

    «Ευχαριστώ τον επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, για τον σθεναρό ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην προώθηση αυτού του διακομματικού νόμου, καθώς και όλους τους Αμερικανούς γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων που ψήφισαν υπέρ του», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

    «Εκτιμώ επίσης την υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν και ελπίζω ότι το σχέδιο νόμου θα υπογραφτεί σύντομα και ότι το προσεχές πρόγραμμα βοήθειας θα ανέλθει στο ύψος της αποφασιστικότητας που βλέπω πάντα στις διαπραγματεύσεις μας», πρόσθεσε ο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας.

    Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι δυνατότητες «μακρού βεληνεκούς, πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας» που θα διατεθούν στην Ουκρανία «είναι απαραίτητα εργαλεία για να αποκαταστήσουμε πιο γρήγορα δίκαιη ειρήνη».

    Διαβάστε επίσης

    Σήμερα στις αγορές το δημόσιο με το νέο 30ετές ομόλογο για δανεισμό 2,5 – 3 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ