• Διεθνής πολιτική

    Τζο Μπάιντεν: Υπέγραψε νέο νόμο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών

    • NewsRoom
    ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν


    Ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε στην υπογραφή του νέου νομοσχεδίου για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε την Τρίτη το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την παροχή 52,7 δισ. δολαρίων υπό τη μορφή επιδοτήσεων για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και της έρευνας στον τομέα των ημιαγωγών.

    “Το μέλλον θα γράφει made in America”, δήλωσε ο Μπάιντεν με αφορμή την υπογραφή του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε “επένδυση γενιάς για την Αμερική”. Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών παρότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πότε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα θεσπίσει τους κανόνες για την αξιολόγηση των επιδοτήσεων, ούτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αναδοχή των έργων.

    Έρχονται νέες επενδύσεις στους ημιαγωγούς

    Στην εκδήλωση υπογραφής του νομοσχεδίου παρευρέθηκαν μάλιστα και οι διευθύνοντες σύμβουλοι σημαντικών αμερικανικών εταιρειών, όπως οι Micron, Intel, Lockheed Martin, HP και Advanced Micro Devices, καθώς και πολιτειακοί παράγοντες.

    Ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου πυροδότησε νέες επενδύσεις στον τομέα των ημιαγωγών. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην Qualcomm η οποία τη Δευτέρα συμφώνησε να αγοράσει επιπλέον ημιαγωγούς αξίας 4,2 δισ. δολαρίων από το εργοστάσιο GFS.O thw GlobalFoundries’, ανεβάζονται τις συνολικές παραγγελίες της στο ποσό των 7,4 δισ. δολαρίων έως το 2028.

    Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Λευκός Οίκος στην επένδυση ύψους 40 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Micron, η οποία θα ενισχύσει με τον τρόπο αυτό το μερίδιο αγοράς της από το 2% στο 10%, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία η επένδυση έχει σχεδιαστεί “υπολογίζοντας στις επιδοτήσεις”.

    Ο στόχος του νόμου

    Ο νόμος έχει στόχο να αμβλύνει τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε ημιαγωγούς που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα lockdowns λόγω του κορονοϊού, επηρεάζοντας σειρά κλάδων από τα αυτοκίνητα και την άμυνα έως τις οικιακές συσκευές και τα βιντεοπαιχνίδια. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης πίστωση φόρου επένδυσης ύψους 25% για της μονάδες παραγωγής ημιαγωγών, με το ύψος του μέτρου να υπολογίζεται στα 24 δισ. δολάρια.

    Συνολικά το νομοσχέδιο επιτρέπει τη διάθεση 200 δισ. δολαρίων την επόμενη διετία για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί αποτελεσματικότερα την Κίνα. Ωστόσο, εκκρεμεί η έγκριση από το Κογκρέσο πρόσθετων διατάξεων για τις πιστώσεις που θα χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδύσεις.

    Σημειώνεται ότι η Κίνα είχε ασκήσει ισχυρές πιέσεις για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου, με την κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον να επισημαίνει ότι η Κίνα “ανθίσταται σθεναρά” καθώς θεωρεί ότι θυμίζει “νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου”.

    Διαβάστε επίσης

    Ντόναλντ Τραμπ: Το εφετείο διέταξε να δοθούν στο Κογκρέσο οι φορολογικές δηλώσεις

    Γιαϊτζί κατά Ερντογάν: Αντιδράσεις για τον προορισμό του γεωτρύπανου



    ΣΧΟΛΙΑ