• Διεθνής πολιτική

    Τζεντιλόνι: Ο Πούτιν να σεβαστεί τα ενεργειακά συμβόλαια που έχει υπογράψει

    • NewsRoom


    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τα συμβόλαια της Ρωσίας, αλλά στην περίπτωση που η Μόσχα δεν το πράξει, τότε, η ΕΕ είναι έτοιμη.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες η Gazprom, παρότι επρόκειτο να επαναφέρει σήμερα τη ροή του φυσικού αερίου στον Nord Stream, τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω βλάβης που επικαλέστηκε η ρωσική εταιρεία.

    Διαρροή λαδιού στον αγωγό

    Η Gazprom ισχυρίζεται ότι η διόρθωση διαρροών λαδιού σε βασικούς κινητήρες είναι δυνατή μόνο σε εξειδικευμένα συνεργεία – τα οποία η Ρωσία είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι παρεμποδίστηκαν από τις δυτικές κυρώσεις.

    Οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν σταματήσει μέχρι να επιλυθεί αυτό, προσθέτει η δήλωση.

    Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τη Ρωσία ότι περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις.

    Gazprom: Στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

    Ο ρωσικός γίγαντας ανακοίνωσε σήμερα τι θα στείλει 42,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

    Οι ροές μέσω του σημείου εισόδου Sudzha ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με τα 41,3 εκατ. κυβικά μέτρα που έστειλε η Gazprom την Παρασκευή, αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν την έλλειψη φυσικού αερίου που αναμενόταν να αντληθεί μέσω του Nord Stream 1 σήμερα.

    Η Gazprom ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι εντόπισε διαρροή πετρελαίου σε εξοπλισμό κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του Nord Stream 1 και δεν θα ήταν σε θέση να επαναφέρει τις ροές. Δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του προβλήματος.

    Siemens Energy: Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν κανονικά τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου

    Η Siemens Energy, η οποία συνήθως συντηρεί τις τουρμπίνες του Nord Stream 1, δήλωσε ότι μια τέτοια διαρροή δεν θα πρέπει να εμποδίσει τη λειτουργία του αγωγού. Είπε επίσης ότι ο σταθμός συμπιεστών Portovaya, όπου ανακαλύφθηκε η διαρροή, διαθέτει άλλες τουρμπίνες για να διατηρηθεί η λειτουργία του Nord Stream 1.

    «Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν κανονικά τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης», δήλωσε η εταιρεία.

    Η Μόσχα κατηγόρησε τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ότι παρεμποδίζουν τις συνήθεις λειτουργίες και τη συντήρηση του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες λένε ότι πρόκειται για πρόσχημα και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για να ανταποδώσει.

    «Αυτό είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», έγραψε στο Twitter ο Michael Roth, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Gazprom: Στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας



    ΣΧΟΛΙΑ