• Διεθνής πολιτική

    Τραμπ: Αυτό είναι το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή

    • NewsRoom
    τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για ένα “τεράστιο βήμα προς την ειρήνη”, το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

    Οι Παλαιστίνιοι “αξίζουν μια καλύτερη ζωή” τόνισε επίσης ο Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το “πιο λεπτομερές” που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

    “Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη”, τόνισε ο Τραμπ.

    Όπως ανέφερε, το αμερικανικό σχέδιο προσφέρει μια ρεαλιστική λύση των δύο κρατών , σημειώνοντας πως είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο που πρότειναν παλιότερες αμερικανικές κυβερνήσεις.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, μια επιτροπή θα συγκροτηθεί για να καταρτίσει έναν πιο λεπτομερή χάρτη.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα εξαρτάται από τους Παλαιστινίους, το να λάβουν μέτρα για να καταστούν αυτοδιοικούμενοι, σε μια προσπάθεια επίτευξης ειρήνης στις δεκαετίες συγκρούσεων με το Ισραήλ.

    Όπως ανέφεραν νωρίτερα ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Reuters, o Τραμπ, πρότεινε την αναγνώριση των παράνομων οικισμών στη Δυτική Όχθη και σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ να δεχτεί τετραετές πάγωμα της νέας οικιστικής δραστηριότητας, ενώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η συμφωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ