Για πρώτη φορά από την έναρξη του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με τη Κίνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Ίσως, ναι, βεβαίως, ανάλογα με το τι θα πει ο Σκοτ» απάντησε ο Τραμπ σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Σι, μετά τις επαφές που θα έχουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι με την κινεζική αντιπροσωπεία.

1

Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για τις συνομιλίες, λέγοντας ότι αναμένει να είναι «πολύ ουσιαστικές». Πρόκειται για την πρώτη επίσημη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, ο Τραμπ έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τους ήδη υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. «Δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο. Είναι ήδη στο 145%, οπότε ξέρουμε ότι θα μειωθούν» δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο, μετά την ανακοίνωση νέας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της, η Κίνα έχει επιβάλει δασμούς τουλάχιστον 125% στα περισσότερα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, σε μια ανταποδοτική κίνηση που επιβεβαιώνει τη σφοδρότητα της αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος Τραμπ, πάντως, προανήγγειλε και άλλες διμερείς συμφωνίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο εμπορικός διάλογος θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς. Όπως δήλωσε, υπάρχουν «πολλές» συμφωνίες που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας και πάλι τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών Μπέσεντ στις επερχόμενες συνομιλίες με το Πεκίνο.

«Η Κίνα θέλει πολύ να υπάρξει συμφωνία» τόνισε ο Τραμπ. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό».

 

Διαβάστε επίσης 

Μητσοτάκης στο Tik Tok για αξιολόγηση: Δώσε τον βαθμό σου – Βοήθησέ μας να γίνουμε καλύτεροι

Hellenic Train: Καθυστέρησε πάνω από 1μιση ώρα να ξεκινήσει το τρένο Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Τι απαντά η εταιρεία

Σύγκρουση Μαρινάκη – Κωνσταντοπούλου: «Δεν έχουμε αίθουσα “Γρηγόρης Λαμπράκης”, γιατί δεν ήταν συγγενής του κ. Μητσοτάκη»