Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Τουρκία: Νικητής ο Ερντογάν και στον δεύτερο γύρο (upd)

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας

Για μια ακόμα θητεία ετοιμάζεται να κυβερνήσει την Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών φέρνουν – όπως αναμενόταν- νικητή τον νυν πρόεδρο της χώρας, έναντι του ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα (Anadolu), με καταμετρημένο το 99,45% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,10% έναντι 47,90% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Την ίδια ώρα, το  πρακτορείο Anka, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, με καταμετρημένο 99,11%, δίνει στον Ερντογάν ποσοστό 52,07% έναντι 47,93% στον Κιλιτσντάρογλου.

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών έφτασε ξανά σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 84,93% (έναντι 88,84% στον πρώτο γύρο).

Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε λάβει ποσοστό 49,52% έναντι 44,88 του Κιλιτσντάρογλου.

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Ερντογάν, ο άλλοτε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πάνω απ’ όλα πιστός μουσουλμάνος, στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου πιστοποίησε αν μη τι άλλο την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει -παρά τον ουρανομήκη πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου- από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά ήδη τη χώρα για 20 έτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να γιορτάσει αύριο τη νίκη του παρευρισκόμενος στις εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη για την επέτειο της Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς του Μωάμεθ Β΄ το 1453.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές στην Τουρκία: Τι δήλωσαν οι ψηφοφόροι για τις επιλογές τους

Ερντογάν: Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη, σας ευχαριστώ όλους

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ψήφισε στις προεδρικές εκλογές