• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Φόβους για capital controls προκαλεί η ελεύθερη πτώση της λίρας

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Δραματική είναι η κατάσταση στην Τουρκία μετά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας σε νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου, που πυροδότησαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα αποθαρρύνει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της χώρας.

    Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είναι «εχθρός» του υψηλού κόστους δανεισμού, τόνισε ότι η μείωση των επιτοκίων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φέτος στο 15% θα τονώσει τις επενδύσεις, θα αυξήσει τις προοπτικές απασχόλησης και θα δώσει ώθηση την οικονομική ανάπτυξη.

    Ωστόσο, εν μέσω ανησυχιών ότι η ανορθόδοξη διαχείρισή της οικονομίας της χώρας είναι πιθανό να αποτρέψει τις επενδύσεις και να αυξήσει τον πληθωρισμό πάνω από το επίπεδο του 20% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο, οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή, ωθώντας την τουρκική λίρα σε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, αναφέρει άρθρο της Guradian.

    Ορισμένες τράπεζες σε όλη τη χώρα σταμάτησαν τις συναλλαγές με συνάλλαγμα, φοβούμενοι ότι η απότομη πτώση της αξίας της λίρας θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της εκροής των αποθεματικών, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων.

    Έρχονται capital controls;

    Υπήρχαν επίσης εικασίες ότι η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να επιβάλει αυστηρά capital controls, για να αποτρέψει περαιτέρω αποσύρσεις κεφαλαίων σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, σύμφωνα με την Guardian.

    Το νόμισμα έχει υποχωρήσει 40% φέτος, σε μεγάλο βαθμό ως επακόλουθο μίας σειράς μειώσεων των επιτοκίων από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Σαχάπ Καβτζιόγλου.

    Ο Μπραντ Μπέχτελ της επενδυτικής τράπεζας Jefferies είπε ότι το νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και πιθανότατα θα υποχωρήσει περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.

    «Την σπίθα για την κίνηση αποτέλεσε η ομιλία του Ερντογάν στην οποία κήρυξε έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» και επαίνεσε τις πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων», εξήγησε.

    «Η κεντρική τράπεζα είναι μια μαριονέτα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, ο πληθωρισμός τρέχει στο 20% σε ετήσια βάση και έχετε τον Ερντογάν στο τιμόνι, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και στα 12,75 δολάρια είναι πιθανό να μην τελειώσουμε με αυτήν την κίνηση ακόμη”.

    Ο Ilan Solot, στρατηγικός αναλυτής διεθνών αγορών στην Brown Brothers Harriman, είπε ότι ο Ερντογάν είναι πιθανό να περιμένει μέχρι ένα «οριακό σημείο» προτού αντιστρέψει την πολιτική του.

    “Αυτή τη στιγμή οι ντόπιοι φαίνονται ικανοποιημένοι να διατηρούν τα δολάρια τους στο τοπικό σύστημα. Αν αρχίσουν να μεταφέρουν χρήματα αλλού, στη Γερμανία, στην Αυστρία, είναι άλλη ιστορία”, είπε ο κ. Solot στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    “Σε εκείνο το σημείο μιλάμε για capital controls. Δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα δολαρίων, δεν υπάρχουν αρκετά δολάρια στο σύστημα για να το χειριστεί αυτό. Τότε θα έχουμε μια συζήτηση για  πραγματική νομισματική κρίση”, πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ