• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Φοροεπιδρομή Ερντογάν μετά τις εκλογές

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η Τουρκία προχώρησε στην αύξηση μιας σειράς φόρων και τελών για να ενισχύσει τα εισοδήματα της κυβέρνησης,  καθώς αγωνίζεται για αντισταθμίσει τις προεκλογικές δαπάνες την ώρα που ετοιμάζεται για την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχει καταστραφεί από τους σεισμούς.

    Τα νέα μέτρα — μερικά από τα οποία τίθενται σε ισχύ αμέσως και άλλα τις επόμενες ημέρες — αυξάνουν τον ΦΠΑ σε 10% από 8% και σε 20% από 18%. Παράλληλα, μια σειρά από διοικητικά κρατικά τέλη αυξήθηκαν επίσης κατά 50%, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή.

    Οι δημοσιονομικές δαπάνες στην χώρα είχαν εκτοξευθεί ενόψει των εκλογών του περασμένου Μαΐου, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγωνιζόταν για την επανεκλογή του. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προχωρήσει σε αυξήσεις των μισθών, δυνατότητα για πρόωρη συνταξιοδότηση σε εκατομμύρια εργαζόμενους και μοίρασμα επιδοτούμενων δανείων.

    Παράλληλα, η τουρκική οικονομία δέχτηκε ένα χτύπημα  τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους φονικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο.

    Οι νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ και τα διοικητικά τέλη ακολουθούν την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν για αύξηση των εταιρικών φόρων και των εισφορών για τις τράπεζες.

    Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν:

    – Ο φόρος τραπεζικών και ασφαλιστικών συναλλαγών της Τουρκίας στα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε στο 15% από 10%
    -Το τέλος εγγραφής κινητών τηλεφώνων που αγοράστηκαν από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά περισσότερο από 200% σε 20.000 λίρες (766 $)
    -Αυξήθηκαν διάφοροι φόροι στα παιχνίδια στοιχήματος.

    Διαβάστε επίσης

    Ερντογάν: Η Τουρκία θα λάβει την καλύτερη απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

    ΕΕ: Συμφωνία για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών και πυραύλων

    ΗΠΑ: Κατά 209.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας τον Ιούνιο – Σταθερή η αύξηση στους μισθούς



    ΣΧΟΛΙΑ