• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχιμαφιόζο, Σεντάτ Πεκέρ

    • NewsRoom

    Σ, Πεκέρ


    «Τριγμούς» έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Τουρκίας ο «πόλεμος» που έχει ανοίξει ο Τούρκος αρχινονός Σεντάτ Πεκέρ εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς τα βίντεο που αναρτά στο διαδίκτυο και οι αποκαλύψεις στις οποίες προβαίνει, έχουν φέρει αναστάτωση στο στρατόπεδο του Τούρκου προέδρου.

    Πριν λίγη ώρα μάλιστα και κατόπιν αιτήματος του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Σεντάτ Πεκέρ ο οποίος ζει στο Ντουμπάι.

    Η τουρκική κυβέρνηση είναι έξαλλη με τις αποκαλύψεις του τούρκου αρχινονού καθώς σε ένα από τα βίντεο που προβάλλει διαδικτυακά, ο Σεντάτ Πεκέρ εμπλέκει το όνομα του γιου του πρώην πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ σε υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών. Όπως υποστηρίζει ο Πεκέρ, ο γιος του στενού συνεργάτη του Ερντογάν είχε μεταβεί στη Βενεζουέλα για να διευκολύνει τις διαδικασίες προκειμένου να φτάσει φορτίο με ναρκωτικά στην Τουρκία από την Κολομβία. «Πήγε στη Βενεζουέλα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο για να ανοίξει μια νέα διαδρομή λαθρεμπορίου. Πέρασε τέσσερις μέρες στη χώρα», λέει ο Πεκέρ.

    «Κατάλαβαν πως μπορούν να αλλάξουν το σύστημα, επειδή υπάρχουν σύνορα 800 χλμ μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας και κανένας έλεγχος και να περάσουν μέσω Βενεζουέλας» αναφέρει.

    Ο Μπεναλί Γιλντιρίμ έκανε λόγο για συκοφαντίες και ψέματα. Όπως ανέφερε, ο γιος του είπε πήγε στη Βενεζουέλα για να μεταφέρει μάσκες για την καταπολέμηση της πανδημίας.

    Ο Πεκέρ αναφέρεται σε διασυνδέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με το παρακράτος και τη μαφία ενώ έκανε λόγο ακόμα για ναρκόπλοια από την Κολομβία που δεν ελέγχθηκαν ποτέ στην Τουρκία και υποστήριξε ότι τα Κατεχόμενα έχουν γίνει κέντρο ναρκωτικών.

    Μάλιστα ο Πεκέρ ξαναχτύπησε, κατηγορώντας αυτή τη φορά έναν άλλο στενό συνεργάτη και υπουργό του Ερντογάν, τον Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο αρχιμαφιόζος αποκαλεί τον Σοϊλού με το παρατσούκλι «ο γόης» και ορκίζεται να «καταστρέψει» τον υπουργό Εσωτερικών, τον οποίο κατηγορεί ότι τον πρόδωσε ενώ κάποτε τον προστάτευε.

    Ο Σοϊλού απέρριψε τις κατηγορίες που του προσάπτει, μεταξύ των οποίων ότι αύξησε την αστυνομική του προστασία όταν βγήκε από τη φυλακή και τον προειδοποίησε για καταστολή της οργάνωσής του, χαρακτηρίζοντάς τις «ειδεχθή ψέματα» και συνωμοσία κατά της χώρας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών υπέβαλε εξάλλου μήνυση κατά του Πεκέρ και σημείωσε ότι ο ίδιος αποτελεί στόχο λόγω του αγώνα του κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

    Επίσης ερωτηθείς σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε γιατί εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν τα βίντεο του Πεκέρ, ο Σοϊλού αντέτεινε ότι εκατομμύρια βλέπουν επίσης παιδική πορνογραφία.

    Στον Ερντογάν, ο οποίος έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής, ο Πεκέρ αναφέρεται τρυφερά ως «αδελφέ Ταγίπ» και κατηγορεί τον στενό του κύκλο ότι κρατάει τον πρόεδρο στο σκοτάδι.

    Ο γκάνγκστερ δηλώνει εξάλλου ότι αποφάσισε να μεταδώσει αυτά τα βίντεο για να εκδικηθεί έπειτα από επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη κατά την οποία αντιμετωπίστηκαν με «ασέβεια» η σύζυγός του και τα παιδιά του.

    «Πάντα έλεγα ότι θα έβαζα φωτιά και θα κυλούσα στο αίμα τον κόσμο, αν κάποιος πείραζε την κόρη μου. Δείτε με λοιπόν να το κάνω» έλεγε στο πρώτο βίντεο που κυκλοφόρησε.

    Παρά το ποινικό του μητρώο, ο Πεκέρ απορρίπτει τον χαρακτηρισμό του «νονού» και αυτοπροβάλλεται ως ένας απλός επιχειρηματίας.

    Αν και η φήμη του προκαλεί αμφιβολίες για την αλήθεια των λεγόμενών του, πολλοί βρίσκουν τις κατηγορίες του αξιόπιστες.

    Μια ένδειξη της ανησυχίας της τουρκικής κυβέρνησης για τον αντίκτυπο των βίντεο αυτών στην κοινή γνώμη αποτελεί η απομάκρυνση από τα καθήκοντά του δημοσιογράφου του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu την Παρασκευή, αφού αυτός έθεσε ερώτηση σε δύο υπουργούς για τις κατηγορίες που διατυπώνει ο Πεκέρ.

    Ο Γκαλίπ Νταλάι, συνεργάτης της Ακαδημίας Ρόμπερτ Μπος στο Βερολίνο, σημείωσε ότι οι κατηγορίες του Πεκέρ μπορεί να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Ερντογάν, ο οποίος στηρίζεται σε μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, όπως ο Σοϊλού, για να συγκεντρώσει υποστήριξη μεταξύ των συμμάχων εθνικιστών στο κοινοβούλιο.

    Μια απομάκρυνση του Σοϊλού θα μπορούσε να βλάψει την πολιτική βάση του προέδρου, σχολιάζει ο Νταλάι, ενώ η επιλογή να τον αφήσει στη θέση του μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη αδυναμίας.

    «Καμία από τις επιλογές που έχει ο Ερντογάν δεν είναι εύκολη» λέει.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκία: Αρχιμαφιόζος προκαλεί σεισμό με βαριές καταγγελίες για πρόσωπα κοντά στον Ερντογάν

    «Nέα εποχή» στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ επιθυμεί τώρα ο Ερντογάν

    Σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια η Ελλάδα εντάσσεται στην ΕΟΚ – Εκδήλωση απόψε στο Ζάππειο με ομιλία Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ