• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Εκτοξεύτηκε κατά 900% το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2023

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Έλλειμα 1,37 τρισεκατομμυρίων λιρών το 2023, κατέγραψε ο προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης της Τουρκίας, σε ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από πολιτικές πιέσεις και αντιξοότητες.

    Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν 900% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μια σημαντική κλιμάκωση που συνέπεσε με ένα ταραχώδες εκλογικό έτος και δύο φονικούς σεισμούς.

    Παράλληλα, η δημοσιονομική υγεία της χώρας έχει πιεστεί από τις αυξημένες δαπάνες για προεκλογικές εκστρατείες, χρηματοδότηση αρωγής και προσπάθειες ανασυγκρότησης.

    Οι άτοκες δαπάνες για το έτος έφτασαν τα 5,9 τρισ. λίρες (253,6 δισ. δολάρια), ενώ τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 4,5 τρισ. λίρες (193,1 δισ. δολάρια).

    Μάλιστα, μόνο τον Δεκέμβριο του 2023, το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατέγραψε έλλειμμα 842,5 δισ. λιρών (28,9 δισ. δολάρια).

    Αυτό ακολούθησε ένα πλεόνασμα τον Νοέμβριο, γεγονός που καταδεικνύει τις οικονομικές προκλήσεις και την αστάθεια που αντιμετωπίζει η γείτονα χώρα.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εκφράσει έναν βαθμό ικανοποίησης για το αποτέλεσμα, καθώς είχε προβλέψει μια πιο ουσιαστική δημοσιονομική επίπτωση.

    Παρόλο που το πραγματικό έλλειμμα ήταν σοβαρό, ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο.

    Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις των εκλογών και των σεισμών, ήταν λιγότερο σοβαρές από τις αρχικές προβλέψεις.

    Διαβάστε επίσης: 

    Υεμένη: Νέος βομβαρδισμός με στόχο την πόλη-λιμάνι Χοντέιντα που ελέγχουν οι Χούθι

    Νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούθι στην Υεμένη

    Υεμένη: Οι Χούθι εκτόξευσαν αντιπλοϊκό πύραυλο μετά τα πλήγματα ΗΠΑ και Βρετανίας



    ΣΧΟΛΙΑ