• Διεθνής πολιτική

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Καϊλή

    • NewsRoom
    Εύα Καϊλή

    Εύα Καϊλή


    To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι απέρριψε την προσφυγή της Εύας Καϊλή κατά του αιτήματος της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως και της απόφασης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριο, η εισαγγελέας Λάουρα Κιόβεσι υπέβαλε αίτημα στις 15 Δεκεμβρίου 2022 στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, για άρση της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλής, πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κα Μετσόλα αποφάσισε να ανακοινώσει το αίτημα αυτό στην Ολομέλεια της Βουλής και να το παραπέμψει στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

    Η κα. Καϊλή άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφυγή ζητώντας να ακυρωθεί τόσο το αίτημα της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως όσο και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Όπως τονίζεται στην απόφαση, το δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή της κα. Καϊλή ως απαράδεκτη στο σύνολό της, με την αιτιολογία ότι οι επίμαχες πράξεις δεν υπόκεινται σε προσφυγή. Το αίτημα άρσης της ασυλίας είναι προκαταρκτικό μέτρο, αναγκαίο προς διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ερευνών, όταν η ασυλία της οποίας απολαύει το ενδιαφερόμενο πρόσωπο συνιστά εμπόδιο στην έρευνα που το αφορά. Δεν συνεπάγεται, καθ’ εαυτό, την άρση της ασυλίας της Ε. Καϊλή και δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της.

    Το δικαστήριο «αποφαίνεται ότι στις προαναφερθείσες πράξεις δεν διατυπώνεται κάποια οριστική θέση ούτε της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς την έρευνα που έχει κινηθεί εις βάρος της Ε. Καϊλή, ούτε του Κοινοβουλίου ως προς τη νομική της κατάσταση. Επιπλέον, οι πράξεις αυτές δεν παράγουν δεσμευτικά έννομα αποτελέσματα ικανά να θίξουν τα συμφέροντά της, μεταβάλλοντας ουσιωδώς τη νομική της κατάσταση».

    Το δικαστήριο «κρίνει ότι, μέχρι την έκδοση της τελικής αποφάσεως του Κοινοβουλίου, η Ε. Καϊλή εξακολουθεί να απολαύει της προστασίας των προνομίων και των ασυλιών που απονέμονται από το δίκαιο της Ένωσης» καταλήγει η απόφαση.

    Διαβάστε επίσης:

    Λευκός Οίκος: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με τους Χούθι

    Ερντογάν: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία θα συνεχιστούν

    Βρετανία: Παραιτήθηκαν δύο αντιπρόεδροι των Τόρις που διαφώνησαν με το «σχέδιο Ρουάντα»



    ΣΧΟΛΙΑ