• Διεθνής πολιτική

    Την Αρμενία επισκέπτεται τέλη Νοέμβρη ο Πούτιν

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν


    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Αρμενία στις 22 Νοεμβρίου για συνομιλίες, μετέδωσε την Τετάρτη το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, υποδεικνύοντας ότι οι συγκρούσεις με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

    Το Ria, επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της αρμενικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι ο Πούτιν μίλησε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και συζήτησαν τα γεγονότα από τις τριμερείς συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στις 31 Οκτωβρίου.

    Τι συμφωνήθηκε

    Στη συνάντηση αυτή, ο Αλίεφ και ο Πασινιάν συμφώνησαν να μην κάνουν χρήση βίας και να τηρήσουν προηγούμενες συμφωνίες που αποσκοπούσαν στον τερματισμό των πρόσφατων συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το Ria ανέφερε ότι ο Πούτιν θα παραμείνει στο Ερεβάν για τη συνάντηση της 23ης Νοεμβρίου της στρατιωτικής συμμαχίας του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) υπό την ηγεσία της Μόσχας, η οποία περιλαμβάνει την Αρμενία αλλά όχι το Αζερμπαϊτζάν.

    Τον Σεπτέμβριο, ανώτερος Αρμένιος αξιωματούχος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ανταπόκριση της CSTO σε αίτημα του Ερεβάν για βοήθεια. Το Ερεβάν ήθελε η ομάδα να παρέμβει, αλλά μέχρι στιγμής έχει στείλει απλώς μια ομάδα διερεύνησης γεγονότων στην περιοχή.

    Οι συγκρούσεις συνδέονται με εχθροπραξίες δεκαετιών για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξήρε τη Δευτέρα την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για τη λήψη “θαρραλέων βημάτων” προς μια βιώσιμη ειρήνη.

    Διαβάστε επίσης

    Στόλτενμπεργκ: «Ενθαρρυντικό» το ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να απελευθερώσει περαιτέρω εδάφη

    Βλαντίμιρ Πούτιν: Δεν θα παραστεί στην G20 ο Ρώσος Πρόεδρος

    Ντονμέζ: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ανοίγει νέους ορίζοντες για την Τουρκία»



    ΣΧΟΛΙΑ