• Διεθνής πολιτική

    Επίθεση του Ιράν σε Ισραήλ: Οι Ισραηλινοί αναχαίτισαν τα drones πάνω από τις πόλεις – Ετοιμάζει απάντηση το Τελ Αβίβ (upd)

    • NewsRoom
    Ιρανικά Drones αναχαιτίζονται πάνω από την Ιερουσαλήμ (πηγή: Reuters)

    Ιρανικά Drones αναχαιτίζονται πάνω από την Ιερουσαλήμ (πηγή: Reuters)


    Την αναμενόμενη επίθεσή του, ως απάντηση στο πρόσφατο χτύπημα του Ισραήλ κατά της πρεσβείας της Τεχεράνης στη Δαμασκό, εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν, με ένα σμήνος από οπλισμένα drones να κατευθύνονται προς τις περιοχές του Ισραήλ.

    Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

    Αργότερα, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανακοίνωσε πως μια «πρώτη παρτίδα ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων εκτοξεύτηκε σε στόχους βαθιά μέσα [στο Ισραήλ]». Από την πλευρά του το Ισραήλ διέψευσε πως βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον του. Ωστόσο, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη πηγές στον ισραηλινό στρατό, αναφέρει ότι το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκε από το Ιράν έχει πλέον ολοκληρωθεί και ότι πλέον αναμένονται drones και πύραυλοι κρουζ.

    Η επίθεση, που ονομάστηκε «Ειλικρινής Υπόσχεση» εκτελείται «με την έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την επίβλεψη του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

    Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το  Σάββατο ότι πάνω από 100 ιρακινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από το Ιράν εναντίον του.

    Ένας μεγάλος αριθμός από drones πέρασαν γύρω στις 2 το βράδυ τα σύνορα του Ισραήλ, αν και πολλά από αυτά φέρεται να έχουν ήδη καταρριφθεί από δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά και της Ιορδανίας, πριν πλησιάσουν την περιοχή.

    Σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε αναχαιτήσεις drones πάνω από διάφορες περιοχές. Στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ ανέφεραν πως η εναέρια άμυνα λειτούργησε πολύ επιτυχημένα, καταρρίπτοντας δεκάδες drones και πυραύλους. Οι επιτυχημένες επιθέσεις ήταν λίγες και με χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Σχεδόν όλες οι αναχαιτίσεις έγιναν με  τα συστήματα πυραύλων David’s Sling ή Arrow. 

    Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, ένα 10χρονο παιδί σε ένα χωριό Βεδουίνων, κοντά στην πόλη Arad, στα σύνορα με την Ιορδανία, τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση.

    Αναχαιτήσεις drones πάνω από τη Βηθλεέμ (πηγή: Reuters)
    Αναχαιτήσεις drones πάνω από τη Βηθλεέμ (πηγή: Reuters)

    Πέρα από το Ιράν, μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ και από τους Χούθι της Υεμένης, ενώ και η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτaες από τα υψίπεδα του Γκολάν, με εκρήξεις να ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ. Το IDF ανέφερε ότι περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εκτοξευθεί από το Ιράν.

    Ο απόστρατος στρατηγός Amos Yadlin, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι θεωρείται πιθανό  τα drones να είναι εξοπλισμένα με 20 κιλά εκρηκτικών το καθένα και ότι η αεράμυνα του Ισραήλ ήταν έτοιμη να τα καταρρίψει.

    To Ιράκ, ο Λίβανος, η Συρία και η Ιορδανία  ανακοίνωσαν πως κλείνουν τους εναέριους χώρους τους. Μάλιστα, η Ιορδανία ανέφερε πως είναι έτοιμη να καταρρίψει όποιο drone μπει παράνομα στον εναέριο χώρο της, με το Ιράν να απειλεί το Αμμάν πως σε περίπτωση που παρέμβει, θα γίνει ο επόμενος στόχος του.  Παρά τις απειλές, η Ιορδανία προχώρησε σε δεκάδες αναχαιτήσεις drones τα οποία παραβίασαν τα σύνορά της.

    Σε ετοιμότητα δήλωσε πως βρίσκεται και η Αίγυπτος.

    Επιβεβαίωση και από ΗΠΑ

    Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ,  ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του και θα συναντηθεί μαζί τους αργότερα μέσα στην ημέρα στον Λευκό Οίκο. Η ομάδα του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με άλλους εταίρους και συμμάχους.

    Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής: η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του ενάντια σε αυτές τις απειλές από το Ιράν.

    Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως το Ιράν έχει αρχίσει αεροπορική επίθεση κατά του Ισραήλ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναδιατύπωσαν νωρίτερα προς το Ισραήλ την «ακλόνητη δέσμευσή τους» μετά την κατάληψη από το Ιράν φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέεται με το Ισραήλ, σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

    «Σήμερα το πρωί συνομίλησα με τον ισραηλινό ομόλογό μου (…) για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», έγραψε στο Χ ο Τζέικ Σάλιβαν. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, επανέλαβα την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

    Το Ισραήλ δρομολογεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου του κάτι που τόσο το Ιράν όσο και η Ιορδανία το έχουν πράξει. Και το Ιράκ ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο του εναέριου χώρου του και την αναστολή κάθε εναέριας κυκλοφορίας το Σάββατο, δήλωσε το υπουργείο Μεταφορών του Ιράκ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

    Νετανιάχου: Το Ισραήλ είναι έτοιμο να απαντήσει

    Σε διάγγελμά του  νωρίτερα το Σάββατο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

    «Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν» τονίζει ειδικότερα.

    «Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές» προσθέτει.

    «Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών» συμπληρώνει.

    «Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα» επισημαίνει δε.

    «Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου» τονίζει.

    «Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», καταλήγει ο Νετανιάχου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ισραήλ: Οι ένοπλες δυνάμεις σε ύψιστο συναγερμό

    Μέση Ανατολή: Ο Μπάιντεν διέκοψε ταξίδι του για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του

    Λευκός Οίκος: Το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το φορτηγό πλοίο και το πλήρωμά του



    ΣΧΟΛΙΑ