• Διεθνής πολιτική

    Μέση Ανατολή: Ο Μπάιντεν διέκοψε ταξίδι του για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Στο αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο αποτυπώνεται τις τελευταίες ώρες το επικίνδυνα οξυμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή μετά την κατάληψη του ισραηλινού πλοίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης κι ενώ τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα σε μια αναμενόμενη, ευρείας κλίμακας επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

    Όπως έχει γίνει γνωστό από τα διεθνή ΜΜΕ, που επικαλούνται την τελευταία ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διακόπτει ταξίδι του, αυτό το Σαββατοκύριακο, για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του.

    Ειδικότερα, ο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από το Ντελαγουέρ όπου βρισκόταν.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει εντατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Η θέση του Ισραήλ

    Λίγες ώρες μετά το ρεσάλτο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιλάβει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίοι κατέλαβαν νωρίτερα σήμερα φορτηγό πλοίο στον Κόλπο.

    «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

    Νωρίτερα, ο Ίσραελ Κατζ είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για πειρατεία.

    Το χρονικό της κατάληψης

    Σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Associated Press, έχει καταγραφεί η στιγμή της εφόδου των Ιρανών, οι οποίοι προσέγγισαν με ελικόπτερο το πλοίο MSC Aries ενώ αυτό έπλεε στα στενά του Ορμούζ.

    Στο βίντεο, κατά το ΑΡ, ακούγεται ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου αρχικά να φωνάζει «μην βγείτε έξω» και στη συνέχεια να δίνει οδηγίες να κατευθυνθούν στη γέφυρα ενώ συνεχιζόταν η αποβίβαση των Ιρανών.

    Σύμφωνα με το Associated Press το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο η οποία αποτελεί τμήμα του Zodiac Group του Ισραηλινού μεγιστάνα, Εγιάλ Όφερ, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Το τελευταίο στίγμα του MSC Aries ήταν στο Ντουμπάι έχοντας προορισμό τα Στενά του Ορμούζ καθώς στη συνέχεια ο αναμεταδότης δεδομένων είχε απενεργοποιηθεί, πρακτική συνηθισμένη για πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ και πλέουν στην περιοχή, όπως σημειώνουν οι Times of Israel.

    H κατάληψη του πλοίου έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται στο «κόκκινο» καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται για χτύπημα-απάντηση μετά την ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία της στη Δαμασκό στην οποία είχαν σκοτωθεί Ιρανοί.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τη Γερμανία για την αποστολή ενός επιπλέον συστήματος Patriot

    Βαρουφάκης: Απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία λόγω ομιλίας του για τον πόλεμο στο Ισραήλ

    Βασιλιάς Κάρολος: Εκφράζει αποτροπιασμό για την παράλογη ενέργεια στο Σίδνεϊ



    ΣΧΟΛΙΑ