• Διεθνής πολιτική

    Τι είναι η COP26 και γιατί πρέπει να μας νοιάζει – 120 ηγέτες, ανάμεσα τους και ο Μητσοτάκης

    • ESG Team
    Τι είναι η COP26 και γιατί πρέπει να μας νοιάζει – 120 ηγέτες, ανάμεσα τους και ο Μητσοτάκης


    Για δύο εβδομάδες τα φώτα του πλανήτη στρέφονται στη Γλασκώβη στην κρίσιμη 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Σε μία περίοδο, κατά την οποία μία σειρά από καταστροφές σε πολλές χώρες αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες, οι επιστήμονες θεωρούν την COP26 την τελευταία ίσως ευκαιρία της ανθρωπότητας να προλάβει την κλιματική καταστροφή.

    Οι Times του Λονδίνου εξηγούν την κρισιμότητα της διοργάνωσης με ορισμένες ερωταπαντήσεις.

    Τι είναι η COP26;

    Τα αρχικά COP, από τη φράση «διάσκεψη των ενδιαφερόμενων πλευρών», αντιπροσωπεύουν το εκτελεστικό σώμα της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Αυτή θα είναι η 26η ετήσια συνάντηση, όπου 197 χώρες καλούνται να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή.

    Η Διάσκεψη για το Κλίμα ξεκίνησε χθες και θα κρατήσει έως τις 12 Νοεμβρίου στη Γλασκώβη. Η πρωτεύουσα της Σκωτίας θεωρείται μία από τις πιο πράσινες πόλεις της Ευρώπης και έχει βάλει στόχο να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2030.

    Γιατί είναι τόσο σημαντική;

    Ο Τζον Κέρι, αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το κλίμα, περιέγραψε την διάσκεψη ως την τελευταία καλή ευκαιρία για να αποτρέψει η ανθρωπότητα την κλιματική καταστροφή. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να παραμείνει η μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον ενάμισι βαθμό Κελσίου.

    Η σημαντικότερη προηγούμενη COP ήταν το 2015 στο Παρίσι, όπου οι χώρες υπέγραψαν την ομώνυμη συμφωνία, ώστε κάθε πέντε χρόνια την ανανεώνουν και να θέτουν ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για να συγκρατούν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα

    Η Συμφωνία του Παρισιού εφαρμόστηκε το 2016. Νέοι στόχοι έπρεπε να προταθούν από τις χώρες στα τέλη του 2020, όμως πολλές δεν το έκαναν με την δικαιολογία της πανδημίας. Η διάσκεψη θεωρείται η νέα προθεσμία για αυτές τις χώρες.

    Ελπίζεται ότι η COP26 θα καταλήξει σε συμφωνία ανάλογης σημασίας με αυτή του Παρισιού για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.

    Ποιοι θα είναι εκεί;

    Περισσότεροι από 120 ηγέτες από όλο τον κόσμο, θα παραστούν την δεύτερη και την τρίτη ημέρα, ενώ στη συνέχεια, θα αναλάβουν δράση οι υπουργοί Περιβάλλοντος και άλλοι αξιωματούχοι. Ο πρίγκιπας Κάρολος θα μιλήσει, αλλά η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα καταφέρει να παραστεί λόγω των πρόσφατων θεμάτων υγείας της.

    Διαβάστε επίσης

    Κλίμα: Τα τελευταία επτά χρόνια θα καταγραφούν ως τα θερμότερα – Σε αχαρτογράφητο έδαφος ο πλανήτης

    COP26: Στη Γλασκώβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα τονίσει στη Διάσκεψη

    G20: Τελική Διακήρυξη με ελάχιστες δεσμεύσεις για το κλίμα



    ΣΧΟΛΙΑ