• Διεθνής πολιτική

    Τετ α τετ Μόντι – Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης

    • NewsRoom

    Ναρέντρα Μόντι – Ερντογάν


    Ο Ναρέντρα Μόντι συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη τους εδώ και  περισσότερα από δύο χρόνια αφότου οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν έπειτα από σχόλια του Ενρτογάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

    Στις αρχές του 2020 η κυβέρνηση της Ινδίας είχε καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή προκειμένου να υποβάλει διπλωματική διαμαρτυρία για δηλώσεις του Ερντογάν ο οποίος, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πακιστάν, είπε ότι η κατάσταση στο Κασμίρ επιδεινώνεται. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφού η κυβέρνηση του Μόντι απέσυρε το 2019 την αυτονομία της περιοχής την οποία υπήγαγε στην ομοσπονδιακή διακυβέρνηση.

    Ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Μόντι και Ερντογάν

    Η Ινδία και το Πακιστάν διεκδικούν το σύνολο του Κασμίρ, όμως ελέγχουν μόνο ένα τμήμα του. “Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς”, ανέφερε το γραφείο του Μόντι στο Twitter, αναρτώντας μια φωτογραφία του όπου κάνει χειραψία με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν.

    Η συνάντηση δεν περιλαμβανόταν στο προσωρινό πρόγραμμα του Μόντι για τη σύνοδο κορυφής που μοιράστηκε από το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών στους δημοσιογράφους. Το υπουργείο ανέφερε αργότερα στο Twitter πως οι δύο ηγέτες “αξιολόγησαν τα πρόσφατα κέρδη στο διμερές εμπόριο. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις”.

    Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, παρεμποδίζοντας τον εφοδιασμό σιτηρών, η Τουρκία συμφώνησε να αγοράσει περισσότερο σιτάρι από την Ινδία. Η Τουρκία εισάγει επίσης ρύζι από την Ινδία. Ο Μόντι και ο Ερντογάν διατήρησαν αμφότεροι ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου διέταξε την εισβολή τον Φεβρουάριο.

    Διαβάστε επίσης

    Φιλοτουρκική στάση Στόλτενμπεργκ μετά την επιστολή Δένδια στο ΝΑΤΟ – Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους

    Καλύτερους όρους ζητά ο Ερντογάν από τον Πούτιν για το αέριο – Ποια τα τουρκικά αιτήματα

    Σόλτς: «Να επιστρέψει η Bundeswehr στην βασική της αποστολή»



    ΣΧΟΛΙΑ