• Διεθνής πολιτική

    Στόλτενμπεργκ: «Σημαντική η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

    • NewsRoom
    Γενς Στόλτενμπεργκ

    Γενς Στόλτενμπεργκ


    Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για την περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης στην Ουκρανία «για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα».

    «Αναφερθήκαμε επίσης στη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» τόνισε στην ανάρτησή του στο Twitter ο ΓΓ της Συμμαχίας.

     Άμεση ήταν, νωρίτερα, η απάντηση της Στοκχόλμης μετά το αίτημα της Άγκυρας να παγώσουν οι συνομιλίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, ζήτησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

    Θυμίζεται ότι είχε μεταδοθεί από το το RIA Novosti ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αναβλήθηκαν επ’ αόριστον κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

    «Κατόπιν αιτήματός μας, ο τριμερής μηχανισμός μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ακυρώθηκε επ’ αόριστον», είχε δηλώσει η τουρκική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του μηχανισμού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο.

    Το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο διαδηλώσεων έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη ο Ράσμους Παλουντάν από το ακροδεξιό κόμμα Stram Kurs έκαψε αντίτυπο από το Κοράνι. Η κίνηση αυτή εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τη χαρακτηρίζει σαφή παραβίαση των υποχρεώσεων του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψε η Σουηδία για την αποτροπή της προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Λίγες ώρες αργότερα, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη από την Τουρκία» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την οργή του για τη διαδήλωση.

    Θυμίζεται πως η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου εν μέσω των γεγονότων στην Ουκρανία. Οι αιτήσεις τους έχουν ήδη εγκριθεί από 28 χώρες της συμμαχίας, αλλά η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν τις έχουν επικυρώσει.

    Διαβάστε επίσης

    Ερντογάν: Ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Βερολίνο

    Ρωσία: Οι βουλευτές δεν θα δημοσιοποιούν πλέον τα εισοδήματά τους



    ΣΧΟΛΙΑ