Διεθνής πολιτική

Ερντογάν: Ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Βερολίνο

  • NewsRoom
Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν

Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν


Την προγραμματισμένη, για την Παρασκευή, επίσκεψή του στο Βερολίνο ακυρώνει- σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O Ερντογάν επρόκειτο να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς αλλά όπως μεταδίδει ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Bianet, ο Τούρκος πρόεδρος ακυρώνει την επίσκεψή του στη Γερμανία καθώς δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συναίνεση κατά τις συνομιλίες μεταξύ του Συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής του Σολτς, Jens Plötner, και του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σχετικά με το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.

 Επιπλέον, φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με τον βουλευτή του AKP Μουσταφά Ατσίκγκιοζ και τη στάση του απέναντι στους Κούρδους. Στις 16 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τον Πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο μετά από διαρροή αποσπασμάτων ομιλίας του Ατσίκγκιοζ στη Γερμανία όπου ζητούσε την «εξόντωση» των υποστηρικτών του ΡΚΚ και του κινήματος Γκιουλέν. Ο Ατσίκγκιοζ συμμετείχε σε εκδήλωση της «Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Ιδεαλιστικών Τουρκικών Ενώσεων Γερμανίας», μια οργάνωση που πρόσκειται στον ακροδεξιό εταίρο του ΑΚΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στο μεταξύ, η τουρκική εσωτερική πολιτική προβληματίζει τη Γερμανία καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου και όπως επισημαίνει η γερμανική πλευρά και έχει δηλώσει ο πρόεδρος του BfV, Thomas Haldenwang, οι διαμάχες στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας «μεταφέρονται και εδώ» και οι «αντιφρονούντες δημοσιογράφοι από την Τουρκία  παρακολουθούνται και εκφοβίζονται στη Γερμανία». Άλλωστε, η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία έχει προκαλέσει και στο παρελθόν συγκρούσεις στη Γερμανία. Περίπου το 3,4 τοις εκατό του πληθυσμού της Γερμανίας κατάγεται από την Τουρκία. Αυτή η ομάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του συνολικού εκλογικού σώματος της Τουρκίας. Στις εκλογές της Τουρκίας το 2018, περίπου οι μισοί από αυτούς ψήφισαν, και οι περισσότεροι υπέρ του Προέδρου Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Οι βουλευτές δεν θα δημοσιοποιούν πλέον τα εισοδήματά τους

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει για «τη συνεχιζόμενη στήριξη στην Ουκρανία»ΣΧΟΛΙΑ