• Διεθνής πολιτική

    Στόλτενμπεργκ: Σε συζητήσεις NATO και ΕΕ για την συνεργασία στην επιχείρηση «Ειρήνη»

    Γένς Στόλτενμπεργκ

    Γένς Στόλτενμπεργκ


    Σε συζητήσεις βρίσκεται το ΝΑΤΟ με την ΕΕ για συνεργασία στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη Μεσόγειο, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σε επίπεδο Υπουργών ‘Αμυνας.

    «H επιχείρηση του ΝΑΤΟ ‘Sea Guardian’ στη Μεσόγειο παρείχε για πολλά χρόνια στήριξη στην προκάτοχο της «Ιrini», σημείωσε ο Γενς Στολτενμπεργκ συμπληρώνοντας ότι το ΝΑΤΟ παρείχε στήριξη στην επιχείρηση ‘Σοφία’ της ΕΕ».

    Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «ΝΑΤΟ και ΕΕ αναζητούν πιθανή στήριξη, πιθανή συνεργασία».

    Παναγιωτόπουλος: Απαράδεκτη η απειλή χρήσης βίας μεταξύ συμμαχικών πλοίων

    Κατά την παρέμβασή του ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συνοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να έχει τη δυνατότητα επιτέλεσης της αποστολής του, αποτελεί η πλήρης συμμόρφωση των συμμάχων με το διεθνές δίκαιο, την αρχή της καλής γειτονίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ.

    Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή την κρίση στη Λιβύη, ο κ. Παναγιωτόπουλος “επέκρινε τη απειλή χρήσης βίας από ένα συμμαχικό πλοίο εναντίον άλλου συμμαχικού πλοίου, που έλαβε χώρα στη Μεσόγειο την προηγούμενη εβδομάδα”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά “όχι απλώς προβληματική, αλλά ανήκουστη” και επεσήμανε ότι “παρόμοιες συμπεριφορές που υπονομεύουν τη συνοχή και αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ δεν προσιδιάζουν σε συμμαχία με ισχυρούς δεσμούς και κοινές αξίες, αλλά σε ευκαιριακή ομάδα προώθησης επί μέρους συμφερόντων”.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε, ότι μοναδική λύση αποτελούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις και οι συνεννοήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με βάση τις παραμέτρους που έχει θέσει η Διαδικασία του Βερολίνου. Επιπλέον, κάλεσε οποιοδήποτε κράτος προβαίνει σε παραβίαση του αποκλεισμού όπλων (εμπάργκο), κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να μεταβάλει την στάση του.



    ΣΧΟΛΙΑ