• Διεθνής πολιτική

    Στόλτενμπεργκ: Η Μόσχα πρέπει να συνεργασθεί στην έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι

    • NewsRoom

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ Πηγή Wikimedia Commons


    Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να συνεργασθεί πλήρως με μια αμερόληπτη έρευνα που θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας.

    «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων δείχνει πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως η Ρωσία έχει τώρα να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να συνεργασθεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα», δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση των πρεσβευτών της συμμαχίας.

    Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καλούν επίσης τη Μόσχα να αποκαλύψει πλήρως στον ΟΑΧΟ το πρόγραμμα Novichok. «Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Έχουμε δει ξανά και ξανά αντιπολιτευόμενους ηγέτες και επικριτές του ρωσικού καθεστώτος να δέχονται επιθέσεις και να απειλείται η ζωή τους. Μερικοί έχουν ακόμη και σκοτωθεί», δήλωσε. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την υπόθεση Ναβάλνι «επίθεση σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα», εκτός από επίθεση σε έναν άνθρωπο, και τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση αυτή και «θα εξετάσουν τις επιπτώσεις».

    «Βαρύ φορτίο» για την κυβέρνηση της Μόσχας η δηλητηρίαση του σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου

    Παράλληλα, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε σήμερα πως η δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Βερολίνου, είναι καταστροφική για τη ρωσική ηγεσία και καθιστά δυσκολότερο για τη Γερμανία να συνεργαστεί με τη Μόσχα.

    Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με έναν σοβιετικού τύπου νευροτοξικό παράγοντα Novichok σε μια επίθεση κατά της ζωής του και ότι το Βερολίνο θα συμβουλευτεί τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για τον τρόπο που θα απαντήσει. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι εγκληματική ενέργεια η ξαφνική ασθένεια του Ναβάλνι στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα.

    Ο Σταϊνμάιερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και σοσιαλδημοκράτης, δήλωσε στον δημοσιογραφικό οργανισμό RND ότι η Μόσχα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Ναβάλνι. «Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και οι επικριτικές φωνές στη Ρωσία πρέπει να φοβούνται για την υγεία ή για τη ζωή τους είναι αναμφισβήτητα ένα βαρύ φορτίο για την αξιοπιστία της ρωσικής ηγεσίας και καθιστά δυσκολότερη τη συνεργασία», είπε ο πρόεδρος. «Δεν επιθυμούμε εχθρότητα προς τη Ρωσία ή τον ρωσικό λαό, αλλά η αδικία θα πρέπει ξεκάθαρα να στηλιτευθεί», πρόσθεσε.

    Ο αυστηρός τόνος στα σχόλια του Γερμανού προέδρου είναι αξιοσημείωτος, καθώς πολλοί πολιτικοί των σοσιαλδημοκρατών υιοθετούν μια ηπιότερη θέση απέναντι στους δεσμούς με τη Ρωσία, σε σχέση με τους συντηρητικούς της Μέρκελ, κάποιοι από τους οποίους ζητούν να επανεξεταστεί ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία. Όπως δήλωσε ο Σταϊνμάιερ, εναπόκειται στο Βερολίνο να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση «σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας». «Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε βαριά με στόχο να φιμωθεί. Τα πιο επείγοντα ερωτήματα τώρα στρέφονται προς την κυβέρνηση της Μόσχας», σημείωσε.

    «Από στρες, ποτό ή διατροφή προκλήθηκε η κατάσταση του Ναβάλνι»

    Η κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ενδέχεται να έχει προκληθεί είτε από κάποια διατροφική δίαιτα είτε από χρήση αλκοόλ, ή από άγχος και υπερκόπωση, αλλά ακόμη και από πυρετό που να προκλήθηκε από μακροχρόνια παραμονή στον ήλιο. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Ρώσος γιατρός Αλεξάντρ Σαμπάγιεφ, επικεφαλής τοξικολόγος στην περιοχή του Ομσκ και στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύθηκε ο Ναβάλνι, απορρίπτοντας την ιατρική διάγνωση που έγινε στην Γερμανία που αποδίδει την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι σε δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

    «Οι οποιοιδήποτε εξωτερικοί παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αιφνίδια επιδείνωση. Ακόμα και η έλλειψη πρωινού γεύματος» , δήλωσε ο Σαμπάγεφ, επισημαίνοντας ότι τα νεφρά του, οι πνεύμονές του και το συκώτι του δεν υπέστησαν καμία βλάβη, πράγμα που σημαίνει ότι στον οργανισμό του δεν βρέθηκε καμία τοξική ουσία.

    Ο Σαμπάεφ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν βλάβες στα όργανά του αυτά όταν ο Ναβάλνι εισήχθη στο νοσοκομείο αλλά ούτε και καθ όλη την διάρκεια της παραμονής του σε αυτό και μετά, αλλά και όλες οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν δεν εντόπισαν κάποια τοξική ουσία. «Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στον οργανισμό του ασθενούς δεν υπήρξε καμία τοξική ουσία», δήλωσε ο Σαμπάγεφ. «Αξιολογήσαμε δύο καταστάσεις, τι θα μπορούσε να εισέλθει στον οργανισμό του και πώς ο οργανισμός αντιδρά σε δηλητήριο. Ο οργανισμός του δεν αντέδρασε στο δηλητήριο, δηλαδή δηλητήριο δεν υπήρχε. Αυτά είναι προφανή πράγματα», κατά τον Σαμπάγεφ.

    Η θεραπεία ασθενούς που δηλητηριάστηκε με ουσία που ανήκει στην οικογένεια Novichok διαφέρει από την θεραπεία ασθενούς ο οποίος διαγνώσθηκε ότι πάσχει από «μεταβολική νόσο» στο νοσοκομείο της πόλης Ομσκ, δήλωσε ο Σαμπάγεφ. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του στο Ομσκ διέγνωσαν στον Ναβάλνι «μεταβολική νόσο, που εκδηλώθηκε με διαταραχή του μεταβολισμού». Είπε επίσης ότι περιστατικά με μεταβολική νόσο σε κωματώδη κατάσταση, δεν είναι σπάνια και η περίπτωση του Ναβάλνι δεν ήταν η μοναδική από κλινικής απόψεως.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ