• Διεθνής πολιτική

    «Στο κόκκινο» η ένταση στην Αν. Μεσόγειο: Η Τουρκία στέλνει το Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

    • NewsRoom

    Γιαβούζ


    Κι άλλο λάδι στη φωτιά ρίχνει η Τουρκία, που ανακοινώνει σήμερα την είσοδο του πλωτού γεωτρυπάνου Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, φτάνοντας στα άκρα την ένταση που επικρατεί όλο το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, χωρίς να έχει σχετική δικαιοδοσία, σύμφωνα με την NAVTEX 1109/19 που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, θα εισέλθει στην περιοχή αυτή το χρονικό διάστημα από την 6η Οκτωβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου 2020, συνοδευόμενο από τα σκάφη ERTUĞRUL, OSMAN και ORHAN.

    Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμφωνίες σχετικά με το συγκεκριμένο οικόπεδο, με τους ενεργειακούς κολοσσούς TOTAL της Γαλλίας και ENI της Ιταλίας. Οι εργασίες μπορεί να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη, η συνεργασία της Κύπρου, όμως, με τις εταιρείες αυτές για το έργο στο οικόπεδο 7 θεωρείται οριστική.

    Υπενθυμίζεται ότι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών, η τουρκική πλευρά είχε αντιδράσει, με το επιχείρημα ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα του ψευδοκράτους.
    To οικόπεδο 7 της κυπριακής αοζ

    Συγκεκριμένα, όπως είχε δηλώσει και ο Ακσόι, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών, «ως γνωστόν, μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη», ενώ επαναλαμβάνεται ο γνωστός ισχυρισμός ότι η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι.

    Η τουρκική πλευρά, μάλιστα, πιστεύει ότι, με τη συνέχιση της συμφωνίας της Κύπρου με τις εταιρείες ενέργειας, η Κύπρος δείχνει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».

    Κυπριακή ΑΟΖ

    Η ίδια ανακοίνωση στρεφόταν, επιπλέον, κατά και των δύο εταιρειών που έχουν υπογράψει το σύμφωνο συνεργασίας με την κυπριακή δημοκρατία, προειδοποιώντας τις «να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της “Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου».

    Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα την ίδια ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Βόρειο Ελλάδα, όπου αναμένεται να παρακολουθήσει την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων».

    Κυπριακή ΑΟΖ



    ΣΧΟΛΙΑ