• Διεθνής πολιτική

    Στις κάλπες σήμερα οι Βρετανοί: Φαβορί ο Τζόνσον – Ερώτημα η κοινοβουλευτική δύναμη για το Brexit

    • NewsRoom

    Μπόρις Τζόνσον


    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί, στις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν εξαιτίας ενός ακόμη αδιεξόδου στο θρίλερ του Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- να είναι ο νικητής. Ωστόσο, θα χρειαστεί αρκετές έδρες για να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες, στο 34%, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα, αν και προηγείται, παραμένει στάσιμο στο 43%.

    Οι κάλπες στην Βρετανία θα ανοίξουν στις 7 το πρωί, την ώρα που στις Βρυξέλλες θα διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Την Βρετανία θα την εκπροσωπεί ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

    Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η διαφορά ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον και το Εργατικό του Τζέρεμι Κόρμπιν μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το 43% των Συντηρητικών και το 34% των Εργατικών που αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται -εάν φυσικά επαληθευθούν τα αποτελέσματα- να μειώσουν την δύναμή τους στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν αυτοδυναμία στους Συντηρητικούς. Οι πλέον απαισιόδοξες δημοσκοπήσεις για τον κ. Τζόνσον του δίνουν πλειοψηφία 28 εδρών. Οι Τόρις φαίνεται να καταλαμβάνουν 339 έδρες και οι Εργατικοί 232.

    Παρά ταύτα, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί πολίτες θα ψηφίσουν τον λιγότερο αντιπαθή πολιτικό. Η απόφαση του Νάιτζελ Φαράτζ να αποχωρήσει από τις εκλογές και να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να μοιάζει ως φυσικό επακόλουθο μιας μακράς διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, εντούτοις ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα επιλέξουν οι απογοητευμένοι και κουρασμένοι ψηφοφόροι.

    Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ενδέχεται να κερδίσουν κάποιες ψήφους στο Λονδίνο και το Σαουθάμπτον, αλλά θα χάσουν περισσότερους ψηφοφόρους στο Μπέρμιγχαμ και το Νότιγχαμ. Παράλληλα, οι περισσότερες περιοχές των Μίντλαντς και της βόρειας Αγγλίας αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον.

    Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίζει -για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια- να μετράει αντίστροφα.



    ΣΧΟΛΙΑ