ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έντονη ανησυχία προκαλούν αναφορές για ένοπλα επεισόδια στα Στενά του Ορμούζ, όπου σύμφωνα με διεθνή μέσα και ναυτιλιακές πηγές πλοία που επιχείρησαν να διασχίσουν τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια δίοδο δέχθηκαν πυρά από δυνάμεις που αποδίδονται στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Το περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε μετά από ανακοίνωση της Ιρανικοί Φρουροί της Επανάστασης για νέο αποκλεισμό στην περιοχή, ο οποίος επηρεάζει μία από τις πιο κρίσιμες θαλάσσιες οδούς για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας.
Σύμφωνα με ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, ένα ινδικό δεξαμενόπλοιο φέρεται να δέχθηκε πυρά από ελαφρύ οπλισμό, με τον κυβερνήτη του να εκπέμπει σήμα κινδύνου και να εκφράζει απορία για την επίθεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μας δώσατε άδεια για να κινηθούμε, γιατί μας επιτίθεστε;».
Σε δεύτερο ηχητικό από το ίδιο μέσο, ακούγεται ο καπετάνιος να επαναλαμβάνει την έκκληση για βοήθεια, ενώ στο παρασκήνιο καταγράφονται ήχοι από πυρά ελαφρού οπλισμού, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Λίγο αργότερα, το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές από τον τομέα της ναυτιλιακής ασφάλειας και της εμπορικής ναυτιλίας, ότι τουλάχιστον δύο εμπορικά πλοία ανέφεραν πως δέχθηκαν πυρά ενώ προσπαθούσαν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ.
Την ίδια εικόνα επιβεβαιώνουν και βρετανικές στρατιωτικές πηγές. Το Κέντρο Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι δύο ιρανικά σκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον δεξαμενόπλοιου που διέσχιζε την περιοχή, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες για την ταυτότητα του πλοίου ή τον τελικό προορισμό του. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το πλήρωμα και το σκάφος παραμένουν ασφαλή.
Παράλληλα, η υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) επιβεβαίωσε ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό στο οποίο δύο ένοπλα σκάφη, που φέρονται να συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, άνοιξαν πυρ χωρίς προηγούμενη ραδιοφωνική προειδοποίηση. Και σε αυτή την αναφορά επισημαίνεται ότι το πλοίο δεν υπέστη σοβαρές ζημιές και το πλήρωμα είναι ασφαλές.
Ανάλογες πληροφορίες μετέδωσαν και οι ινδικοί Times of India, κάνοντας λόγο για επεισόδιο με πυροβολισμούς την ώρα που τουλάχιστον δύο πλοία επιχειρούσαν να διασχίσουν τα Στενά.
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, μια από τις σημαντικότερες ενεργειακές αρτηρίες παγκοσμίως, όπου οποιαδήποτε διαταραχή έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και στη ναυτιλιακή ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης:
Στενά του Ορμούζ: Ιρανικά σκάφη έβαλαν κατά δεξαμενόπλοιου
43 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 54 εκτροφές της Λέσβου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πολιτική θύελλα για την παραίτηση Λαζαρίδη – Καταγγελίες για κυβερνητική κάλυψη και αιχμές για καταλυτική παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη
- IDF: Χαράσσει «κίτρινη γραμμή» στον νότιο Λίβανο – Νέα ένταση παρά την εκεχειρία
- Aιγυπτος: Περιφερειακή συνεργασία με Πακιστάν σε συντονισμό συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν
- ΠΑΣΟΚ: Η παραίτηση Λαζαρίδη υπογραμμίζει πόσο αδύναμος είναι ο Πρωθυπουργός
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.