• Διεθνής πολιτική

    State Department: Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει την ένταση


    «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  απαντώντας για τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο αξιωματούχος ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

    Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρίνει τα σχέδια της Άκυρας να αναπτύξει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

    «Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση του 2019 που περιλαμβάνει τη διακοπή των επιθετικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

    «Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια κατά μήκος των νότιων συνόρων της» τόνισε, ακόμη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ.

    «Οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις στον αγώνα που δίνουν κατά του ISIS» συμπλήρωσε.

    Ο Πράις τόνισε, δε, ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή και ότι όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν τις ζώνες κατάπαυσης του πυρός.

    Διαβάστε επίσης:

    Κομισιόν για δηλώσεις Ερντογάν: Τον Κυριάκο Μητοστάκη τον αναγνωρίζει όλος ο κόσμος – Να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης η Άγκυρα

    Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με στελέχη του προγράμματος για το μαχητικό F-35 – Ξεκινά άμεσα η διαδικασία για την απόκτησή τους



    ΣΧΟΛΙΑ