• Διεθνής πολιτική

    Στα «πράσινα» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Τζο Μπάιντεν

    Τζο Μπάιντεν


    Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών μετά την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου χρέους και την αποτροπή μιας στάσης πληρωμών.

    Ο δείκτης των μετοχών της ευρωζώνης σημείωσε άνοδο 0,4% στις 10:15 ώρα Ελλάδας, με τις τράπεζες να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

    Οι όγκοι συναλλαγών ήταν περιορισμένοι, με τις αγορές στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και χώρες της Ευρώπης να είναι κλειστές λόγω αργίας.

    Κατ’ αρχήν συμφωνία

    Σημειώνεται ότι μερικά 24ωρα προτού παρέλθει η προθεσμία, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) πως κατέληξαν σε «καταρχήν συμφωνία» για να αποτραπεί ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών, που πάντως μένει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οριακά οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ψηφίσει την Τετάρτη, ανήγγειλε ο επικεφαλής της. Θα ακολουθήσει η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί.

    Σε σύντομες δηλώσεις του ο κ. Μακάρθι έκρινε πως ο συμβιβασμός για τα δημοσιονομικά στον οποίο κατέληξαν τα μέρη, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη, είναι «αντάξιος του αμερικανικού λαού».

    Το ηγετικό στέλεχος της αμερικανικής δεξιάς εξέφρασε ικανοποίηση για τις «ιστορικές μειώσεις» των δημοσίων δαπανών που προβλέπει η συμφωνία, όπως είπε, κάτι που αποτελούσε τη βασική απαίτηση των Ρεπουμπλικάνων.

    «Αυτή η συμφωνία είναι συμβιβασμός, που πάει να πει ότι κάθε μέρος δεν εξασφαλίζει όλα όσα ήθελε», ανέφερε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο το κείμενο θα «μειώσει τις [δημόσιες] δαπάνες», αλλά «προστατεύοντας δημόσια προγράμματα-κλειδιά».

    Ο ογδοντάρης πρόεδρος έκρινε πως η συμφωνία με τη συντηρητική παράταξη είναι «καλή είδηση», αφού αποτρέπει «την κήρυξη καταστροφικής στάσης πληρωμών».

    Σκληρή «μάχη»

    Ωστόσο, η συμφωνία πρέπει να εξασφαλίσει το πράσινο φως του Κογκρέσου και ήδη προκαλεί πολεμική από πλευράς προοδευτικών Δημοκρατικών και ριζοσπαστικών Ρεπουμπλικάνων, με κάποιους να μιλούν για “συνθηκολόγηση”.

    “Ίσως να μη τους ικανοποιεί όλους, όμως είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που δεν περίμενε κανένας”, είπε ο Ρεπουμπλικάνος “speaker” στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News χθες Κυριακή, υπερασπιζόμενος τον καρπό των σκληρών διαπραγματεύσεων.

    Προέβλεψε ότι η “πλειοψηφία” των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών θα ταχθεί υπέρ του κειμένου.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εύθραυστη πλειοψηφία (222 έδρες, έναντι 213 των Δημοκρατικών) ψηφίζει μεθαύριο Τετάρτη. Θα ακολουθήσει η Γερουσία, στην οποία έχουν οριακή πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί (51-49).

    Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, που ελέγχει την ατζέντα του σώματος, έχει προβλέψει πως οι ψηφοφορίες στο σώμα θα πρέπει να αναμένεται πως οι ψηφοφορίες θα γίνουν την Παρασκευή και το Σάββατο (2η και 3η Ιουνίου), με άλλα λόγια προπαραμονή της προθεσμίας που έχει στη διάθεσή του το Κογκρέσο για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών.

    “Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά τηρώντας τις υποχρεώσεις μας και οικοδομώντας την ισχυρότερη οικονομία στην ιστορία του κόσμου”, ανέφερε χθες ο κ. Μπάιντεν, παραδέχθηκε ωστόσο πως δεν έχει “ιδέα” για το εάν ο κ. Μακάρθι διαθέτει επαρκή αριθμό ψήφων ώστε να υιοθετηθεί η συμφωνία από τη Βουλή.

    Προχθές ο κ. Μακάρθι έκρινε πως η συμφωνία είναι “αντάξια του αμερικανικού λαού”.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Σκληρή «μάχη» στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών

    Τι σημαίνει η εκλογή του Ερντογάν στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα

    «Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 εγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων



    ΣΧΟΛΙΑ