• Διεθνής πολιτική

    Σουηδία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών για την απομάκρυνση αμάχων από το Σουδάν

    • NewsRoom


    Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε στην κυβέρνηση της χώρας την απαραίτητη έγκριση για να στείλει ένοπλη δύναμη για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν, όπου οι μάχες μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα.

    Η Ρίκσνταγκ (η σουηδική βουλή) ενέκρινε πρόταση για να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μια μονάδα έως 400 στρατιωτών για την αποστολή. Η δύναμη αυτή θα απομακρύνει σουηδούς και ξένους πολίτες από το Σουδάν, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής.

    Η έγκριση δόθηκε μία ημέρα αφού οι υπουργοί Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ και Άμυνας Πολ Τζόνσον δήλωσαν πως θα ζητήσουν από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας ένοπλης μονάδας.

    Η έγκριση του κοινοβουλίου χρειάζεται στη Σουηδία για να σταλούν ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό. Η μονάδα θα πρέπει να μπορεί να φέρει σε πέρας αποστολές προστασίας, διάσωσης και απελευθέρωσης μόνη της ή μαζί με χώρες εταίρους, δήλωσε ο Τζόνσον.

    Οι λεπτομέρειες για το πότε και το πώς θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι ασαφείς, όμως η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως η μονάδα για την απομάκρυνση αμάχων από το Σουδάν θα βρίσκεται καθ’ οδόν μέσα σε 24 ώρες. Αρχικά αναμένεται να αριθμεί περίπου 150 μέλη των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιταλία: Επιχειρεί να απομακρύνει τους πολίτες της από το Σουδάν



    ΣΧΟΛΙΑ