• Διεθνής πολιτική

    Χάος στο Σουδάν: Ανησυχία σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνονται οι μάχες στο Χαρτούμ (upd)

    • NewsRoom
    Φωτιές στο Χαρτούμ του Σουδάν

    (AP Photo/Marwan Ali)


    Ανησυχία σε διεθνές επίπεδο προκαλούν οι νέες συγκρούσεις στο Σουδάν μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), οι οποίες ανακοίνωσαν το Μεγάλο Σάββατο πως ελέγχουν πλέον το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του αρχηγού του στρατού αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

    Μάχες διεξάγονται και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης του Σουδάν, όπως είπε σε μία σύντομη εμφάνισή του ένας παρουσιαστής της τηλεόρασης.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σήμερα στο Reuters ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, Ελ Φάσερ.

    Τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις, όπως ανακοίνωσε μία τοπική ιατρική οργάνωση.

    Ο διοικητής των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χεμεντί, χαρακτήρισε τον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν ως εγκληματία, κατηγορώντας τον στρατό για τη διενέργεια πραξικοπήματος.

    Την ίδια ώρα τα πολιτικά κόμματα στο Σουδάν κάλεσαν σε κατάπαυση των εχθροπραξιών ενώ ζήτησαν διεθνή παρέμβαση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

    Από το Ανόι, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η κατάσταση στο Σουδάν είναι «εύθραυστη», αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως υπάρχει δυνατότητα για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία των πολιτικών κομμάτων, που θα οδηγήσει σε εκλογές.

    Ο Μπλίνκεν ανέφερε πως μερικοί παίκτες «είναι ενδεχόμενο να ασκούν πιέσεις κατά της μετάβασης σε μία πολιτική διαδικασία».

    Την ίδια ώρα, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Σουδάν ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για την «κλιμάκωση της βίας» στη χώρα, καλώντας για την ανάγκη εκεχειρίας, αλλά και για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η πρεσβεία ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ είναι τεταμένη, αλλά οι Ρώσοι διπλωμάτες είναι ασφαλείς.

    H πρεσβεία της Βρετανίας στο Σουδάν σέστησε στους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν στα σπίτια τους, ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, μετά την ανακοίνωση των παραστρατιωτικών ότι ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο, αλλά και άλλες πόλεις. “Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, όπου έχουν ξεσπάσει πολεμικές συγκρούσεις”, ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter. “Συμβουλεύουμε όλους τους Βρετανούς στο Σουδάν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες μας για περισσότερες ενημερώσεις”.

    Η Αίγυπτος εξέφρασε, από τη πλευρά της, τη μεγάλη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Σουδάν, ενώ καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, όπως ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο.

    Και η Σαουδική Αραβία ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της έντασης και συγκρούσεις στο Σουδάν, ενώ καλεί τους εμπλεκόμενους να επιλέξουν τον διάλογο απέναντι στην πολεμική διαμάχη, όπως ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ.

    Εν τω μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέφ Μπορέλ κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στην κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν να σταματήσουν άμεσα την άσκηση βίας.

    Διαβάστε επίσης

    Πάνω από 550 χιλιάδες οχήματα εξήλθαν από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών το διάστημα 7 έως 14 Απριλίου

    Ρωσία: Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ κατέλαβαν άλλες δύο περιοχές στο Μπαχμούτ



    ΣΧΟΛΙΑ