• Διεθνής πολιτική

    Σολτς: Δεν αναμένουμε συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

    • NewsRoom
    Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος Γερμανίας

    Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος Γερμανίας


    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατέστησε σαφές τη Δευτέρα ότι δεν αναμένει μια συμφωνία με το Ιράν στο άμεσο μέλλον για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αν και είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην υπογράψει το Ιράν. Στην συνέχεια πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα παραμείνουν «υπομονετικές», σύμφωνα με το AP.

    Ο Σολτς μίλησε μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Λάπιντ, ο οποίος επέμεινε ότι η αποκατάσταση της συμφωνίας του 2015 θα ήταν λανθασμένη επιλογή. Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, εξακολουθεί να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία.

    Οι ευρωπαϊκές χώρες «έχουν υποβάλει προτάσεις, και δεν υπάρχει λόγος τώρα για το Ιράν να μην συμφωνήσει με αυτές τις προτάσεις, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει», τόνισε ο Σόλτς.

    «Παραμένουμε υπομονετικοί, αλλά παραμένουμε επίσης ξεκάθαροι: πρέπει να αποτραπεί το Ιράν από το να μπορέσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα» πρόσθεσε ο Γερμανός ΠΘ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, ωθώντας την Τεχεράνη να αρχίσει να υποχωρεί από τους όρους της συμφωνίας.

    Το Ιράν νωρίτερα αυτό το μήνα απάντησε σε ένα τελικό προσχέδιο χάρτη ώστε να επιστρέψει στην τετριμμένη πυρηνική συμφωνία.

    Μια έρευνα από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για σωματίδια ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες στη χώρα έχει γίνει βασικό σημείο κόλλησης στις συνομιλίες για την ανανέωση της συμφωνίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλαφ Σολτς: Η Γερμανία θα γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου πάνω από το 90%



    ΣΧΟΛΙΑ