Διεθνής πολιτική

Σοκαριστικές αποκαλύψεις Αποστολάκη: «Παραλίγο να έχουμε νέα Ίμια στο Αιγαίο»

  • NewsRoom
αποστολακης

Ευάγγελος Αποστολάκης


Μια σοβαρή αποκάλυψη έκανε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε δηλώσεις που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας μίλησε για την εποχή που διετέλεσε υπουργός, καθώς και για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, κατά την οποία οι σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική Τουρκία χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη ένταση, δημιουργώντας σοβαρές προκλήσεις, ακόμη και κινδύνους.

«Υπήρχαν πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ίμια. Δεν εξαρτιόταν μόνο από το γιατί ξεκινούσαν. Αν εμείς αντιδρούμε στις προκλήσεις και δημιουργούμε κλιμάκωση, το σημείο φτάνει στα όρια και μετά ίσως είναι χειρότερο να κάνεις πίσω».

Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, αποκάλυψε ότι οι τηλεφωνικές επαφές του με τον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ήταν ιδιαίτερα τακτικές, εξαιτίας των όσων διαδραματίζονταν το διάστημα εκείνο στο Αιγαίο.

«Χρειάστηκε να επικοινωνήσω με τον Τσίπρα, για να του πω ότι έχουμε πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης, ενώ ομολόγησε «Δεν ξέρω πόσες φορές κοιμήθηκα»,θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος της πίεσης που δεχόταν η χώρα από την Τουρκία.

«Οι Τούρκοι είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν. Το δείχνουν από τον τρόπο που κινούνται και από τις θέσεις που παίρνουν. Θέλουν να έχουν λόγο στα δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Θεωρούν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από αυτά που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Θεωρώ ότι, για να τους αντιμετωπίσουμε, θέλει συνεχή πίεση, όχι μόνο προς τους Τούρκους, αλλά να εξασκούμε όλα τα διπλωματικά μας εργαλεία. Η πίεση δεν πρέπει να σταματάει», εκτίμησε ο κ. Αποστολάκης, ύστερα από την εμπειρία που απέκτησε ως υπουργός, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι «Οι Τούρκοι δεν κρύβονται, δεν ζωγράφισαν έναν χάρτη τυχαία. Τα μηνύματα που περνάνε είναι και για το εσωτερικό τους, αλλά και για την κοινή γνώμη».

Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε επιπλέον και στις αλλεπάλληλες επαφές που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, αποκαλύπτοντας ότι οι δυο τους είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λύσουν πολιτειακά θέματα.

«Είπα ότι εγώ έχω αναλάβει να προασπίσω έναν χώρο που, κατά το Διεθνές Δίκαιο, είναι αυτός. Οποιαδήποτε παραβίαση θα πρέπει να την προασπίσω».

Σχολιάζοντας την δυναμική των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ο ναύαρχος εν αποστρατεία υπογράμμισε πως «είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, αυτό οφείλεται στο προσωπικό και στον επαγγελματισμό του και στη δύναμη και την πίστη που έχουμε για να είμαστε έτοιμοι για την αποστολή μας. Η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά χρήματα στον εξοπλισμό. Εμείς δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε. Είμαστε ισχυροί και στη θάλασσα και στην αεροπορία και ο στρατός είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν χρειαστεί, μπορούμε να τους κάνουμε μεγάλη ζημιά», διαβεβαίωσε.

Τέλος, ο Ευάγγελος Αποστολάκης εξέφρασε την άποψή του για την πιθανότητα δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου «Δεν είναι σοφό από μεριάς τους να ξεκινήσει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα και ένα θερμό επεισόδιο. Βέβαια, όλα αυτά που συζητάμε είναι υποθέσεις όλα. Αν εμείς δεν κάνουμε λάθη και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με σύνεση και ψυχραιμία, δεν θα γίνει τίποτα».


ΣΧΟΛΙΑ