ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις και φοιτητικές κινητοποιήσεις μετά το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Μπιλγκί
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει προληπτικά μέτρα που θα εφαρμοσθούν σε διαδηλώσεις, για τις οποίες κρατικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθούν σε απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης.
Ο Φίτσο έχει δηλώσει πως οργανώσεις της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να κλιμακώσουν διαμαρτυρίες, ακόμα και μέσω της κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων, και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πέσει.
Επικαλούμενος τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Φίτσο επανέλαβε κατηγορίες, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι υφίσταται στη Σλοβακία μια ομάδα ειδικών, που δεν κατονομάζει, η οποία βοήθησε να πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία το 2014 και στη Γεωργία πέρυσι.
Οι σχεδιαζόμενες διαμαρτυρίες έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν χάος, περιλαμβανομένης ενδεχομένως αντιπαράθεσης με την αστυνομία, δήλωσε.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή», υποστήριξε ο Φίτσο μιλώντας στην τηλεόραση έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Κρατικής Ασφαλείας του οποίου προεδρεύει και το οποίο ανέθεσε στην κυβέρνηση να σχεδιάσει προληπτικά μέτρα.
«Βλέπουμε μια δομή που προσπαθεί να επιτεθεί στη συνταγματική τάξη της Σλοβακικής Δημοκρατίας», δήλωσε.
Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που πραγματοποιούν τις διαδηλώσεις, καθώς και η αντιπολίτευση έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες του Φίτσο.
Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία τις έχει χαρακτηρίσει εξαπάτηση με στόχο τη φίμωσή του, καθώς και την κάλυψη ρωγμών στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό και της αποτυχίας του να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας.
Ο Φίτσο και η αριστερή-λαϊκιστική κυβέρνησή του έχουν αυξήσει τις επιθέσεις εναντίον της φιλελεύθερης και συντηρητικής αντιπολίτευσης από πέρυσι που επέζησε απόπειρας δολοφονίας του.
Οι διαδηλώσεις σ’ αυτή τη μικρή χώρα της κεντρικής Ευρώπης έχουν αυξηθεί αφότου ο Φίτσο επέστρεψε το 2023 για τέταρτη φορά ως πρωθυπουργός, εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνησή του πλήττει τις δημοκρατικές αξίες και στρέφει την εξωτερική πολιτική της μακριά από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πιο κοντά στη Ρωσία.
Μια άλλη διαδήλωση είναι προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή.
Διαβάστε επίσης:
Όλγα Κεφαλογιάννη: Στο Παρίσι για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Lizzy Champion (GSK) στο mononews: Τα εμβόλια, η επένδυση στις κλινικές μελέτες και η ζωή στην Αθήνα
- Αναλυτές για Motor Oil: Το δυνατό comeback στη διύλιση, η τιμή στόχος των €40 και το μέρισμα €1,40
- Yoda: Ακίνητα 3 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο Παπαλέκα
- Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση 0,5 μονάδας από το 2027 – Το όφελος σε μισθούς και επιχειρήσεις
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.