• Διεθνής πολιτική

    Σκωτία: Νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ζητάει η Νίκολα Στέρτζον

    • NewsRoom
    Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον

    Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον


    Την διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας έθεσε ως θέμα η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

    Οι επόμενες εκλογές για το αποκεντρωμένο τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2021, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κεντροαριστερό, εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) βαδίζει προς ξεκάθαρη νίκη.

    Οι πολίτες Σκωτίας απέρριψαν την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014, με ποσοστό περί το 55%. Ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, κατά το οποίο η πλειοψηφία των Σκωτσέζων είχε ψηφίσει κατά της αποχώρησης από την ΕΕ, το ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας έχει ανέβει.

    «Το δημοψήφισμα, για μια σειρά λόγων, θα πρέπει να διεξαχθεί κοντά στην έναρξη της επόμενης κοινοβουλευτικής θητείας», ανέφερε η Στέρτζον, ηγέτιδα του SNP, σε συνέντευξή της στο BBC.

    «Αποδείξαμε σε αυτή την πανδημία ότι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα γρήγορα, όταν αντιμετωπίζουμε μία κρίση. Για τη Σκωτία, το πρόσθετο ερώτημα είναι: ποιος αποφασίζει; Μια κυβέρνηση στο Ουέστμινστερ που έχει την πρόσθεση να μας τραβήξει μαζί της σε λάθος κατεύθυνση, με προτεραιότητες οι οποίες δεν αφορούν τον λαό της Σκωτίας – ή μια σκωτσέζικη κυβέρνηση υπόλογη στον σκωτσέζικο λαό, που θα κινείται με γνώμονα τα συμφέροντά του;», τόνισε η Σκωτσέζα πρωθυπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ