• Top Stories

    «Πόλεμος» Ην. Βασιλείου-Σκωτίας για το δημοψήφισμα – Στέρτζον: «Η Τερέζα Μέι μας φοβάται»

    Σκωτία Στέρτζον

    Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός Σκωτίας


    Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου γύρω από το δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που ζήτησε η Νίκολα Στέρτζον.

    Η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε αρνητική σε παρόμοιο ενδεχόμενο τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «θα πρέπει να εργαζόμαστε για να κερδίσουμε την καλύτερη συμφωνία για τη Σκωτία και για το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ». Όπως ισχυρίστηκε, άλλο ένα δημοψήφισμα θα είναι «άδικο» για τον λαό της Σκωτίας, καθώς δεν θα είναι διαθέσιμες όλες οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας Brexit.

    Όπως ήταν αναμενόμενο η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στην Σκωτία. Η  πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον μάλιστα, μέσω  του Τwitter απάντησε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν προτείνει δημοψήφισμα τώρα, αλλά όταν οι όροι του Brexit θα είναι καθαροί και πριν είναι πολύ αργά να επιλεγεί διαφορετικό μονοπάτι.

    Όπως υποστηρίζει, η εντολή για διαπραγμάτευση επί ενός δημοψηφίσματος θα πρέπει να εγκριθεί τώρα στο κοινοβούλιο της Σκοτίας, ώστε να είναι εφικτό το παραπάνω χρονοδιάγραμμα. Κατά την ίδια, αν οι Tories (κόμμα της Μέι) αρνηθούν να το κάνουν, ουσιαστικά θα μπλοκάρουν το δικαίωμα της Σκωτίας να επιλέξει όταν θα είναι καθαροί οι όροι του Brexit. «Αυτό θα είναι αντιδημοκρατικό, δεδομένης της καθαρής εντολής του σκοτσέζικου κοινοβουλίου και απόδειξη ότι οι Tories φοβούνται την ετυμηγορία του λαού της Σκωτίας.»

    Ωστόσο, η πρόταση της Στέρτζον αντιμετωπίζει αντιδράσεις και στην ίδια τη Σκωτία, με την Ρουθ Ντέιβιντσον, ηγέτιδα του σκωτσέζικου Συντηρητικού κόμματος, να δηλώνει πως το κόμμα της δεν θα στηρίξει στη βουλή της περιοχής την πρόταση του SNP της Νίκολα Στέρτζον για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

    «Ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν ο λαός της Σκωτίας δεν θα έχει την ευκαιρία να δει το πώς λειτουργεί η νέα σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η Ντέιβιντσον.

    Το SNP ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας στη Σκωτία, ωστόσο η πρότασή του για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη βρετανική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από το σκοτσέζικο κοινοβούλιο με τη στήριξη των Σκωτσέζων Πρασίνων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ισχυρή έκρηξη στην Αίτνα – Τουλάχιστον 8 τραυματίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν για Ρούτε: «Κέρδισε τις εκλογές αλλά έχασε την φιλία της Τουρκιάς»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκρηξη παγιδευμένου δέματος στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι – Ένας τραυματίας (video)



    ΣΧΟΛΙΑ