Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Περιεχόμενα
Η επιρροή του μακροβιότερου μεταπολεμικά πρωθυπουργού, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι τεράστια στα πολιτικά δρώμενα της Ιταλίας, ακόμη και μετά τον θάνατό του. Σήμερα, οι κληρονόμοι του επιθυμούν την επαναφορά του Forza Italia σε τροχιά εξουσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το κόμμα σήμερα διατηρεί τον ρόλο του κατώτερου εταίρου στον συνασπισμό της νυν πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία όμως χρωστά πολλά στον “Καβαλιέρε”, αφού την έκανε τη νεότερη υπουργό στην ιστορία της Ιταλίας σε ηλικία 31 ετών το 2008.
Το Forza Italia κρατά σταθερά ένα 10% και έτσι, οι απόγονοι του δισεκατομμυριούχου, η 58χρονη Μαρίνα και ο 55χρονος Πιερ Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σκέφτονται σοβαρά να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να δοκιμαστούν στην πολιτική, με το ενδεχόμενο να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση της Μελόνι.
Ο πολιτικός “πειρασμός”
Ανάμεσα στους Μπερλουσκόνι, η πολιτική και η επιχειρηματικότητα ήταν πάντα αλληλένδετα.
Εντούτοις, μετά τον θάνατο του “Καβαλιέρε” και τον υποβιβασμό του Forza Italia, ορισμένοι αμφισβήτησαν τις ικανότητες των παιδιών του να απομακρυνθούν από τη “ζώνη της εταιρικής τους άνεσης”.
Η Μαρίνα διευθύνει ήδη την οικογενειακή εταιρεία συμμετοχών Fininvest, ενώ ο Πιερ Σίλβιο είναι επικεφαλής του ομίλου MFE-MediaForEurope, παλαιότερα γνωστός ως Mediaset.
Σημειώνεται ότι ο αείμνηστος πρωθυπουργός που ηγήθηκε τεσσάρων κυβερνήσεων μεταξύ 1994 και 2011, είχε ζητήσει από τον γιο του να αναλάβει την πολιτική σκυτάλη της οικογένειας πριν από περίπου μια δεκαετία.
Νωρίτερα φέτος ο Πιερ Σίλβιο ανέφερε ότι εξακολουθεί να μπαίνει στον “πειρασμό”, ωστόσο, είναι αφοσιωμένος στην επιχείρησή του.
Σήμερα, στα πολιτικά πηγαδάκια εμφανίζεται ως ικανός υποψήφιος για να αναλάβει το “τιμόνι” του κόμματος και συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας για ακόμη μια φορά.
Οι συζητήσεις με τους “confidente”
Από τις συζητήσεις για την επαναφορά του Forza Italia στο προσκήνιο και την εξουσία, δεν γίνεται να λείπουν δύο σημαντικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του Μπερλουσκόνι.
Αυτοί είναι ο Τζάνι Λέτα πρώην υπουργός παρά τον πρωθυπουργό στις κυβερνήσεις του “Καβαλιέρε”, αλλά και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, συντονιστής του Forza Italia και υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης της Μελόνι, τόσο ως αναπληρωτής της όσο και ως υπουργός Εξωτερικών.
Στις εκλογές του καλοκαιριού, το πρόσωπο του Μπερλουσκόνι ήταν εκεί δίπλα στο πρόσωπο του Ταγιάνι στις γιγαντιαίες αφίσες που είχαν τοποθετηθεί πάνω από ιταλικές πόλεις.
Επόμενο ήταν, αφού ο Ταγιάνι βρισκόταν δίπλα στον μεγάλο ηγέτη, σε όλες τις δύσκολες περιόδους της πολυτάραχης ζωής του.
Από την άλλη, ο σχεδόν 90 ετών Λέτα, ανέλαβε πολλές φορές τον ρόλο του “πυροσβέστη” και “ενορχηστρωτή”, εμφυσώντας την εμπιστοσύνη στα παιδιά του Μπερλουσκόνι.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στόχος της Μαρίνα και του Πιερ Σίλβιο, είναι να δώσουν νέα πνοή στο κόμμα, ώστε τελικά να αμφισβητηθεί η κοινωνικά συντηρητική ηγεσία της Μελόνι.
Παρόλο που τα παιδιά κυκλοφορούν άνετα ανάμεσα στην επιχειρηματική ελίτ της Ιταλίας, το πλάνο τους είναι η δημιουργία μιας πιο προοδευτικής παράταξης, που θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα ψηφοφόρων.
Μάλιστα, στον τηλεοπτικό σταθμό του Πιερ Σίλβιο, μπορεί κανείς να παρατηρήσει έναν πιο “αριστερό αέρα”, αλλά και πλουραλιστικές προσεγγίσεις το τελευταίο διάστημα.
Προετοιμασίες και κινητοποιήσεις
“Οι Μπερλουσκόνι προετοιμάζονται”, δηλώνει ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη, Τζιοβάνι Ορσίνα.
“Σε περίπτωση που προκύψει κρίση στην ηγεσία της Μελόνι, θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη και ένα από τα παιδιά να βγαίνει μπροστά”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Την ώρα που η πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικές συγκρούσεις και διενέξεις με τις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά σχέδια της χώρας, οι Μπερλουσκόνι φαίνεται ότι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ενεργοποιήσουν το φιλόδοξο σχέδιό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμά τους προς την Μελόνι είναι σαφές: Nα αποφευχθεί πάση θυσία άλλο ένα φιάσκο, όπως η περσινή αποτυχημένη προσπάθεια επιβολής νέου φόρου στα τραπεζικά κέρδη, που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.
Το σχέδιο των Μπερλουσκόνι φαίνεται ακόμη πιο ελκυστικό, καθώς πριν από λίγες ημέρες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, δήλωσε ότι “ο νέος κρατικός προϋπολογισμός της χώρας θα απαιτήσει θυσίες για όλους“.
“Θα φορολογηθούν τα έσοδα και τα κέρδη και σε αυτή την προσπάθεια θα κληθεί να λάβει μέρος ολόκληρη η χώρα. Φυσικά πρόσωπα, αλλά και μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι φουντώνουν φήμες που αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φαίνεται ότι αναζητά ένα νέο και ισχυρό ρόλο.
Μάλιστα, Ντράγκι και Λέτα εθεάθησαν πρόσφατα να αποχωρούν από την οικία της Μαρίνα στο Μιλάνο, ενισχύοντας τις πεποιθήσεις των πολιτικών αναλυτών.
Εκπρόσωπος του Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι η συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων ήταν σχεδιασμένη από καιρό, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις φήμες ότι οι δισεκατομμυριούχοι κινούνται παρασκηνιακά για κάτι, που αναμένεται να αιφνιδιάσει την κυβέρνηση της Μελόνι στο εγγύς μέλλον.
Διαβάστε επίσης:
Ιταλία: Αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2024
Η Αντζελίνα Τζολί πουλάει μία Ferrari 250 GT του 1958 μέσω του οίκου Christie’s