• Διεθνής πολιτική

    Συγκλονισμένος ο Πρίγκιπας Κάρολος για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα: Εφιαλτικό να βλέπω τον γαλάζιο ουρανό να γίνεται πορτοκαλί

    • NewsRoom
    Βασιλιάς Κάρολος

    Βασιλιάς Κάρολος


    Συγκλονισμένος από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και γενικότερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δηλώνει ο πρίγκιπας Κάρολος σε επιστολή που απέστειλε προς την Daily Mail. 

    «Χάρη στους οικογενειακούς μου δεσμού, πάντα ένιωθα μία ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα. Εκτός από τα συναρπαστικά τοπία, την ιστορία και την κουλτούρα της, ο πατέρας και ο παππούς μου γεννήθηκαν εκεί, γι΄αυτό και συγκινήθηκα ιδιαίτερα όταν νωρίτερα μέσα στον χρόνο επισκέφθηκα τη χώρα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία της» δηλώνει αρχικά ο Πρίγκιπας Κάρολος.

    «Τώρα, πέντε μήνες αργότερα, είναι σπαρακτικό να βλέπω καταστροφικές φωτιές να «χτυπούν» την Ελλάδα, την Τουρκία, τώρα την Ιταλία, την ώρα που η Ευρώπη σημειώνει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Είναι εφιαλτικό να βλέπω τον άλλοτε γαλάζιο ουρανό πάνω από την Πελοπόννησο, την Αττική και το νησί της Εύβοιας να γίνεται πορτοκαλί, καθώς χιλιόμετρα εκτάσεων δάσους και αγροτικής γης κατακάηκαν από τις «άγριες» πυρκαγιές, προκαλώντας τραγικές απώλεια ζωών, τραυματισμούς και την εκτεταμένη καταστροφή σπιτιών και βιοπορισμού τόσων πολλών ανθρώπων.Άκουσα αναφορές από Βρετανούς πυροσβέστες που έσπευσαν εκεί για βοήθεια, οι οποίοι λένε ότι δεν έχουν δει ποτέ τέτοιες φωτιές. Μπορώ μόνο να φανταστώ ότι οι συνάδελφοί τους που μάχονται να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια θα έλεγαν το ίδιο».

    «Τώρα βλέπουμε την Αϊτή να χτυπιέται από την τροπική καταιγίδα Grace, νπου ρημάζει ό,τι απέμεινε από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σεισμό που στοίχισε τόσες πολλές ζωές. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι ολοένα πιο σοβαρές ξηρασίες που έχουν επηρεάσει την Αυστραλία το καθιστούν πολύ σαφές: Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κρίση και, όπου κι αν βρίσκεστε, καμία χώρα δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο», προσέθεσε.

    Ο πρίγκιπας Κάρολος τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε χώρα να λάβει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και πιο φιλικά ως προς τον πλανήτη.

    «Ένιωθα από καιρό ότι η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη για οποιαδήποτε χώρα να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική κρίση μόνη της. Οι Βρετανοί πυροσβέστες κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν στην Ελλάδα, αλλά όλοι πρέπει να αγωνιστούμε στην πρώτη γραμμή για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή στο σύνολό της», συμπλήρωσε ο πρίγκιπας Κάρολος.

    Yπενθυμίζεται πως ο πρίγκιπας Κάρολος προέβη σε δωρεά για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα, καταθέτοντας ένα χρηματικό ποσό στον λογαριασμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.



    ΣΧΟΛΙΑ