• Διεθνής πολιτική

    Σεμπάστιαν Κουρτς: Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ένωση χρέους

    Αυστρία: Άρση της ασυλίας του πρώην καγκελάριου Κουρτς ζητούν οι εισαγγελείς, έρευνες μέχρι την απόφαση του Κοινοβουλίου

    Σεμπάστιαν Κουρτς


    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς απορρίπτει την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένωση χρέους – και ως εκ τούτου αντιτίθεται στο σχέδιο δισεκατομμυρίων που προτάθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Η ΕΕ δεν επιτρέπεται να γίνει ένωση χρέους», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

    «Ειδικότερα, μια τέτοια ένωση χρέους δεν πρέπει να εισέλθει από την πίσω πόρτα, γι αυτό και η βοήθεια θα πρέπει να είναι περιορισμένη χρονικά. Οι χώρες που περνάνε κρίση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα πρέπει επίσης να υπόκεινται σε περιορισμούς των εθνικών τους προϋπολογισμών. Σε τελική ανάλυση, η κρίση του κορονοϊού δείχνει σήμερα πόσο σημαντική είναι μια συνετή πολιτική προϋπολογισμού. Το ρητό «κάνε οικονομίες εγκαίρως ώστε να έχεις την ώρα της ανάγκης» κατέστη πασιφανές για άλλη μια φορά λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Και χαίρομαι που υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία ή η Αυστρία, οι οποίες έχουν υπό έλεγχο τους προϋπολογισμούς τους τα τελευταία χρόνια», συνέχισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

    Ο Κουρτς υπερασπίστηκε επίσης στη Bild την κατάθεση μιας εναλλακτικής πρότασης μαζί με τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. «Υπάρχουν 27 χώρες στο τραπέζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απολύτως σωστό να έχουν γνώμη και οι άλλες χώρες», τόνισε και πρόσθεσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα δυσανασχετήσει. «Δεν νομίζω ότι έχω εξοργίσει πάρα πολύ την κυρία Μέρκελ . Αντίθετα, υπάρχει μια διαδικασία συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία νομίζω ότι έχει σχεδιαστεί σωστά υπό την καθοδήγηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», όπως είπε.

    Πηγή: Bild μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ