• Top Stories

    Σε εποχή Τσίπρα η Πορτογαλία (ή μήπως όχι;)

    Antonio Costa

    Antonio Costa


    Σε εποχή… Τσίπρα φαίνεται πως μπαίνει η Πορτογαλία, μετά την άνοδο στην εξουσία του σοσιαλιστή Antonio Costa, ο οποίος κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησής του υποσχέθηκε να σπάσει τον «φαύλο κύκλο της λιτότητας», εφαρμόζοντας ένα «εναλλακτικό» πρόγραμμα. Αν οι εκφράσεις αυτές σας φαίνονται οικείες, δεν είναι τυχαίο: ήδη πολλοί παρομοιάζουν τον Costa με τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας τις ομοιότητές του με αυτήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

    Ο συνασπισμός των κομμάτων που αναλαμβάνει την εξουσία στη χώρα θυμίζει κάτι από… ΣΥΡΙΖΑ: Πυρήνας του είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με τη συμμετοχή του Μπλοκ της Αριστεράς, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας και των Πρασίνων. Ένας συνασπισμός με αριστερό πρόσημο και κομμουνιστικά και οικολογικά στοιχεία, όπου δε λείπουν οι διαφορές για θέματα όπως η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και η σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όμως και ο ίδιος ο Costa, αν και δεν είναι τόσο νέος όσο ο Αλέξης Τσίπρας (είναι 54 ετών), τον θυμίζει σε πολλά. Υπόσχεται και αυτός ανατροπή των πολιτικών λιτότητας, κατάργηση περικοπών  και μείωση φορολογίας – με άλλα λόγια, ένα «εναλλακτικό» πρόγραμμα. Το θέμα είναι: θα δεχθούν οι Ευρωπαίοι αυτό το πρόγραμμα ή θα καταλήξει, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, σε… δημοψηφίσματα και σύγκρουση με την Ευρώπη; Γιατί ο προϋπολογισμός της χώρας θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό θα είναι και το πρώτο κρίσιμο τεστ της νέας κυβέρνησης της Πορτογαλίας.

    Βέβαια,  η Πορτογαλία δεν είναι ίδια περίπτωση με την Ελλάδα, καθώς έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσής της και θεωρητικά μπορεί να καθορίσει τη στρατηγική της με τους δικούς της όρους. Ωστόσο, όπως και η Ελλάδα, η Πορτογαλία έχει ένα δυσβάσταχτο χρέος, το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, που εκτιμάται στο 130% του ΑΕΠ της και δεν επιτρέπει μεγάλη ευελιξία χειρισμών στον Costa.

    Μία από τις σημαντικότερες διαφορές πάντως μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι η Πορτογαλία καλύπτεται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που της επιτρέπει να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο, μολονότι οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν τα κρατικά της ομόλογα στην κατηγορία junk.

    Οι αναλυτές ανησυχούν πως η Πορτογαλία μπορεί να μπει στο ίδιο μονοπάτι με την Ελλάδα, αυτό της σύγκρουσης, του λαϊκισμού και της ύφεσης. Ωστόσο, παρατηρούν πως στη ρητορική του Costa δεν υπάρχουν αναφορές για σύγκρουση με την Ευρώπη, ενώ τα κόμματα που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό δε μετέχουν με στελέχη τους στην κυβέρνηση, γεγονός που επίσης αξιολογείται θετικά.

    Όλα αυτά, βέβαια, είναι σενάρια. Το τι πραγματικά θα γίνει, θα αρχίσει να διαφαίνεται πολύ σύντομα, όταν κατατεθεί στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανόν να καθορίσει τις εξελίξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ