• Διεθνής πολιτική

    Σε αναζήτηση εναλλακτικών για το φυσικό αέριο η Μολδαβία

    • NewsRoom
    φυσικό αέριο


    Η πρώην σοβιετική Μολδαβία επέλεξε επτά εταιρείες για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από τον επόμενο μήνα, εάν διακοπεί η παροχή από τη ρωσική Gazprom, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας διαπραγματευτών της Μολδαβίας στις συνομιλίες με την Gazprom κατά τη διάρκεια ενός έτους απότομων αυξήσεων τιμών, δήλωσε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της Μολδαβίας αργά τη Δευτέρα ότι ο ρωσικός γίγαντας είναι “απρόβλεπτος”.

    Πόσα μπορεί να αντλήσει η Μολδαβία

    Η Μολδαβία μπορεί να αντλήσει 300 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σε περίπτωση διακοπής της ρωσικής προσφοράς, είπε στο JurnalTV. “Προς το παρόν έχουμε επιλέξει επτά εταιρείες. Η Gazprom δεν είναι μεταξύ αυτών”, είπε ο Σπίνου.

    Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Moldovagaz δήλωσε την Τρίτη ότι πλήρωσε για τις παραδόσεις Αυγούστου και επρόκειτο να καταβάλει την προκαταβολή του 50% για τον Σεπτέμβριο ύψους 33,89 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και ανώτερη πηγή της εταιρείας είπε στο Reuters ότι ήταν αβέβαιη ότι είχε τα κεφάλαια για να το κάνει. Μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, η Μολδαβία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει πληγεί σκληρά από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

    Η Μολδαβία είπε ότι η Gazprom θα μπορούσε να διακόψει το φυσικό αέριο εάν δεν εκπληρωθεί ένας από τους συμβατικούς όρους – η ολοκλήρωση του ελέγχου του συσσωρευμένου χρέους της για προμήθειες που υπολογίζονται στα 709 εκατομμύρια δολάρια. “Θα μάθουμε για την απόφασή της να προμηθεύσει φυσικό αέριο τον Οκτώβριο την τελευταία μέρα, ίσως τις τελευταίες ώρες”, είπε ο Σπίνου.

    Άδεια αύξησης των τιμών της ενέργειας

    Όμως, ένας πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αμφισβήτησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης: “Όσον αφορά την τιμή, η Μολδαβία δεν έχει εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο από την Gazprom, η οποία θα έχει πάντα χαμηλότερη τιμή”, δήλωσε ο Ίον Τσίκου. Είπε ότι σύμφωνα με τη σύνθετη φόρμουλα τιμών που καθορίστηκε με την Gazprom, η οποία αναφέρεται στην τιμή των προϊόντων πετρελαίου, τα επίπεδα για τον Οκτώβριο θα μειωθούν στα 1.200-1.300 δολάρια. Οι τιμές στην ανοιχτή αγορά είναι πλέον λίγο κάτω από τα 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

    Τη Δευτέρα, η Moldovagaz ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας άδεια να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές κατά 31,5%. Η κίνηση ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της Moldovagaz Vadim Ceban σε ανάρτηση στο Telegram, με την προτεινόμενη νέα τιμή να είναι 26.675 λέι Μολδαβίας (1.382 δολάρια) ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

    Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, τα 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι της Μολδαβίας αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας, το κόστος των οποίων αυξήθηκε κατά 29% τον Σεπτέμβριο μετά από άνοδο σχεδόν 50% τον Αύγουστο.

    Διαβάστε επίσης

    Κίεβο για δημοψήφισμα Ντονμπάς: «Θα εξαλείψουμε τη ρωσική απειλή»

    Ολλανδία: Ανακοινώνει πακέτο 18 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

    Ξανά το Oruc Reis στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου



    ΣΧΟΛΙΑ