ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει εάν θα συνεχίσει τη στρατηγική της σχέση με το Ισραήλ αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι το Ισραήλ παραβίασε το ανθρωπιστικό δίκαιο στον πόλεμό του στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Τον Φεβρουάριο, ο Σάντσεθ και ο Ιρλανδός ομόλογός του ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν επειγόντως αν το Ισραήλ τηρεί τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το εβραϊκό κράτος έχει εξαπολύσει μαζική στρατιωτική επίθεση μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
«Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η κατάσταση θα είναι ότι υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για να γίνει μια συζήτηση εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να δούμε αν θα συνεχίσουμε με αυτή τη στρατηγική σχέση ή όχι. Αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει πρώτα να έχουμε την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταριανό μμε.
Ο Σάντσεθ επανέλαβε την έκκλησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχο κράτος με πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα εργαστούν για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Το Ισραήλ ανέφερε στις τέσσερις χώρες ότι αυτό θα αντιπροσώπευε ένα «βραβείο στην τρομοκρατία» που θα μείωνε τις πιθανότητες επίλυσης του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.
Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.
Διαβάστε επίσης:
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ποιόν είδε ο Αδωνις στον Λευκό Οίκο, πότε πιάνει δουλειά ο Πιέρρ, ποιος υπουργός κερνάει κρασάκι, το dogfight στο Αιγαίο και το άγριο beef στη Βουλή
- Άδωνις Γεωργιάδης – ΗΠΑ: Πολλές κλινικές μελέτες έρχονται στην Ελλάδα – Με ποιες εταιρείες έγιναν επαφές
- Η ακρίβεια ως κληρονομιά: Lange & Söhne Lange 1 Daymatic HONEYGOLD®
- Έλλη Ιωάννου: Bliss, Asshole, το σουρεάλ στη σύγχρονη γλώσσα