• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών που ζητούν την απελευθέρωση του Ναβάλνι

    • NewsRoom


    Σε μαζικές συλλήψεις υποστηρικτών του  ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, προχώρησαν οι Αρχές της Ρωσίας, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο.

    Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, πάνω από 200 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα από την ρωσική αστυνομία, στη ρωσική Άπω Ανατολή και τη Σιβηρία, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες από τις διαδηλώσεις. Στο Βλαδιβοστόκ, οι διαδηλωτές φώναζαν: «Ελευθερία στον Ναβάλι!», «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους!»

    Στη Μόσχα η διαδήλωση είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην πλατεία Πούσκιν και στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μαρτύρων που επικαλείται το Reuters, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε αυτή, ζητώντας την αποφυλάκιση του Ναβάλνι. Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης κρατείται στις φυλακές της Μόσχας «Ματρόσκαγια Τισινά».

    Οι σημερινές συγκεντρώσεις έχουν απαγορευθεί από τις αρχές, για το λόγο αυτό, οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ρωσία βρίσκονται σε επιφυλακή.  Η Γενική Εισαγγελία, το υπουργείο Εσωτερικών, η ρυθμιστική αρχή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών και το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας έχουν καταδικάσει τις σημερινές διαμαρτυρίες προειδοποιώντας όσους θα συμμετάσχουν ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν και να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους.

    Μάλιστα, καταγράφηκαν διακοπές λειτουργίας στα δίκτυα παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ στη Ρωσία, καθώς η αστυνομία έλαβε σκληρά μέτρα για τους διαδηλωτές που στρέφονται κατά του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τη σελίδα downdetector.ru, που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

    Οι ρωσικές αρχές, μερικές φορές, προκαλούν παρεμβολές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ώστε να γίνεται πιο δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών, αλλά και η προσπάθεια ανάρτησης βίντεο στο διαδίκτυο.

    Παράλληλα, η ρωσική αστυνομία προφυλάκισε σήμερα, την Λιούμποβ Σομπόλ, μία στενή σύμμαχο του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σε μία διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας.



    ΣΧΟΛΙΑ