• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Σαρωτική νίκη Πούτιν με 88% δείχνουν τα exit polls – Διεθνείς αντιδράσεις (Upd)

    • NewsRoom
    Βλαντίμιρ Πούτιν

    Βλαντίμιρ Πούτιν


    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 88% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν ενημερώθηκε για την εικόνα των εκλογών.

    Σημειώνεται ότι οι ρωσικές προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες: 15, 16 και 17 Μαρτίου.

    Για τη θέση του προέδρου συμμετείχαν φαινομενικά τέσσερις υποψήφιοι, ο Λεονίντ Σλούτσκι, ο Νικολάι Χαριτόνοφ, ο Βλαντισλάβ Νταβάνκοφ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Νικολάι Χαριτόνοφ εξασφάλισε το 3,8% των ψήφων, ο Βλαντισλάβ Νταβάνκοφ το 3,73% και ο ο Λεονίντ Σλούτσκι το 2,96%.

    Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι ο Πούτιν εξασφάλισε το 95,23% στην κατεχόμενη περιοχή που προσάρτησε από την Ουκρανία τη λεγόμενη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της περιοχής, Βλαντιμίρ Βισότσκι.

    Στην αντίστοιχη “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ” φέρεται να συγκέντρωσε το 94,12%.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου στατιστικών statista ο Πούτιν είναι ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας μετά τον Σταλίν.

    Πώς σχολιάζουν ο Λευκός Οίκος και ο Ζελένσκι

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία με μία και μοναδική πιθανή έκβαση που ολοκληρώθηκε στην Ρωσία.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης.

    «Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

    «Ο Ρώσος δικτάτορας κάνει προσομοίωση εκλογών, άρρωστος για την εξουσία. «Δεν υπάρχει καμία νομιμότητα σε αυτή την απομίμηση εκλογών και δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό το άτομο θα πρέπει να δικαστεί στη Χάγη. Αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε», πρόσθεσε.

    Στην Μόσχα, η ρωσική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο κυρίαρχος του Κρεμλίνου συγκεντρώνει το 87,97% μετά την καταμέτρηση του 24% των ψήφων.

    Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του exit poll του κρατικού ινστιτούτου Vtsiom από την κρατική τηλεόραση που τοποθετούσε την επίδοση του Πούτιν στο 87%.

    Τα σχόλια της Γερμανίας, Βρετανίας, Πολωνίας

    “Οι ψευδοεκλογές στη Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν θα εκπλήξει κανέναν. Η διακυβέρνηση του Πούτιν είναι αυταρχική, βασίζεται στη λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι “εκλογές” στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και μια ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, έγραψε στο Χ (πρώην twitter) το Γερμανικό υπουργείο εξωτερικών

    “Με την παράνομη διεξαγωγή εκλογών στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται να βρει έναν δρόμο προς την ειρήνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη δημοκρατία τους”, έγραψε το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών.

    “Από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες ακραίας καταστολής κατά της κοινωνίας, καθιστώντας αδύνατη την ελεύθερη, δημοκρατική επιλογή”, σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.

    «Μεσημέρι κατά του Πούτιν»

    Η ομάδα συνεργατών του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε  σειρά διαμαρτυριών κατά της αναμενόμενης επανεκλογής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν σήμερα σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία προκειμένου να λάβουν μέρος σε αυτό που η αντιπολίτευση κατά του Κρεμλίνου δήλωσε πως είναι μια ειρηνική αλλά συμβολική πολιτική διαμαρτυρία εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Σε μια δράση που αποκαλείται “Μεσημέρι κατά του Πούτιν”, Ρώσοι που εναντιώνονται στον βετεράνο ηγέτη του Κρεμλίνου πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους το μεσημέρι είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται ευρέως να κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό.

    Ομάδα Ναβάλνι: «Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα»

    Η ομάδα του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ψηφοφορία που οργανώθηκε στην Ρωσία για την επανεκλογή του στην προεδρία «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    «Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιασθούν», έγραψε στο Twitter ο Λεονίντ Βολκόφ, ο στενότερος συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής σύμφωνα με την οποία, μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψήφων, ο Πούτιν συγκεντρώνει το 87,9%.

    Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία δεν είναι νόμιμες, ελεύθερες και δίκαιες». «Η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο βαριάς καταστολής» και, στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

    Η Γιούλια Ναβάλναγια έγραψε το επώνυμο του συζύγου της, του Αλεξέι Ναβάλνι, στο ψηφοδέλτιό της, αφού κάλεσε τους υποστηρικτές της ρωσικής αντιπολίτευσης να κάνουν το ίδιο εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    «Φυσικά, έγραψα το όνομα “Ναβάλνι” διότι δεν είναι δυνατόν (…) έναν μήνα πριν από τις εκλογές να σκοτώνεται ο βασικός, και ήδη φυλακισμένος, αντίπαλος του Πούτιν», δήλωσε η Γιούλια Ναβάλναγια στους δημοσιογράφους έξω από την ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

    Διαβάστε επίσης: 

    «Μεσημέρι κατά του Πούτιν»: Χιλιάδες στα εκλογικά κέντρα – Τι λένε για τον βετεράνο ηγέτη της Ρωσίας

    Ρωσία-προεδρικές εκλογές: Συνεργάτες του Ναβάλνι μεταδίδουν εικόνες με διαμαρτυρίες

    Ρωσία: Επιβλήθηκαν περιορισμοί στις αεροπορικές πτήσεις για λόγους ασφαλείας



    ΣΧΟΛΙΑ