• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Ο Πούτιν πλέκει το εγκώμιο του ρωσικού γίγαντα του φυσικού αερίου Gazprom

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν


    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έπλεξε σήμερα το εγκώμιο του ρωσικού γίγαντα του φυσικού αερίου λέγοντας πως η Gazprom θα ευδοκιμήσει παρά τις απόπειρες της Δύσης να μειώσει την επιρροή της, καθώς η ζήτηση για αέριο θα αυξηθεί στην Ασία.

    Αφότου ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία φυσικού αερίου βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση των πωλήσεων στην Ευρώπη, καθώς η Δύση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και να μειώσει τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού.

    Η Gazprom, η οποία κατέχει περίπου το 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων αερίου και απασχολεί περίπου 490.000 άτομα, είναι μία από τις ισχυρότερες εταιρείες της Ρωσίας – τόσο ισχυρή ώστε λεγόταν κάποτε πως είναι ένα κράτος μέσα στο κράτος.

    Ο Πούτιν δήλωσε πως ολόκληρη η Ρωσία είναι υπερήφανη για την Gazprom, η οποία ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια ως εταιρεία μετοχών από τα περιουσιακά στοιχεία του σοβιετικού υπουργείου Αερίου καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε.

    «Παρά τον αθέμιτο -για να το πούμε απερίφραστα- ανταγωνισμό, τις απ’ ευθείας προσπάθειες από τα έξω να εμποδιστεί και να περιοριστεί η ανάτπυξή της, η Gazprom προχωράει μπροστά, εγκαινιάζοντας νέα προγράμματα», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, τον Αλεξέι Μίλερ.

    «Στα προηγούμενα 30 χρόνια, η παγκόσμια κατανάλωση αερίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί και στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, θα προστεθεί τουλάχιστον άλλο 20% και ίσως περισσότερο», δήλωσε ο Πούτιν.

    «Στην αποκαλούμενη μεταβατική περίοδο, η ζήτηση θα είναι τεράστια. Επιπλέον, περισσότερο από το μισό της αύξησης αυτής θα οφείλεται στις χώρες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, πρώτα απ’ όλα, φυσικά, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, έχοντας κατά νου τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της».

    Ο Πούτιν, ο οποίος μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης από την επίσημη κατοικία του στο Νόβο-Ογκαριόβο, ρώτησε τον Μίλερ, ο οποίος φορούσε γούνινο καπέλο καθώς στεκόταν μαζί με εργαζομένους έξω από τα κεντρικά γραφεία της Gazprom στην Αγία Πετρούπολη, αν είχε παγώσει. «Όχι», του απάντησε ο Μίλερ.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΛΕΤΑΕΝ: Τα αιολικά πάρκα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων στους καταναλωτές ρεύματος



    ΣΧΟΛΙΑ