• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Κατήγγειλε τον θάνατο Ρώσου δημοσιογράφου από ουκρανικό βομβαρδισμό με βόμβες διασποράς

    • NewsRoom
    Η Μαρία Ζαχάροβα

    Η Μαρία Ζαχάροβα


    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε προσχεδιασμένο «αποτρόπαιο έγκλημα» τον θάνατο του Ρώσου δημοσιογράφου κατά την διάρκεια ουκρανικού βομβαρδισμού, θεωρώντας την Δύση «υπεύθυνη» στο πλευρό του Κιέβου και υποσχόμενο «απάντηση» στους υπεύθυνους της επίθεσης.

    «Ολα δείχνουν ότι η επίθεση κατά ομάδας δημοσιογράφων δεν έγινε στην τύχη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για το γεγονός ότι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί θα προτιμήσουν, όπως στο παρελθόν σε τέτοιες περιπτώσεις, να κλείσουν τα μάτια στο αποτρόπαιο αυτό έγκλημα».

    Νωρίτερα, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι ο Ρώσος δημοσιογράφος Ραστισλάβ Γιουράβλεφ, του πρακτορείου Ria Novosti, σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια βομβαρδισμού που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή της Ζαπορίζια.

    Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο βομβαρδισμός έγινε με βόμβες διασποράς «που είναι απαγορευμένες σε πολλές χώρες του κόσμου». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι αυτουργοί θα λάβουν αναπόφευκτα την τιμωρία που τους αξίζει», ενώ «εκείνοι που προμήθευσαν τα πυρομαχικά διασποράς στους προστατευόμενούς τους στο Κίεβο θα μοιρασθούν πλήρως την ευθύνη».

    Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατήγγειλε μάλιστα «εγκληματική τρομοκρατία».

    Ο Κονσταντίν Κοζάσιοφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής, δήλωσε ότι η χρήση των όπλων αυτών είναι «απάνθρωπη» και ότι η ευθύνη ανήκει στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ.

    Πάντως, η ίδια η Ρωσία έχει κατηγορηθεί επίσημα από τον ίδιο τον ΟΗΕ για τη χρήση βομβών διασποράς από τις δυνάμεις της στο μέτωπο της Ουκρανίας, κάτι που έχει εμπεριστατωμένα αποδειχθεί.  Μάλιστα, η  οργάνωση Human Rights Watch ανακοίνωσε τον Μάιο ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τις βόμβες διασποράς στις επιθέσεις τους σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους και καταστρέφοντας σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία.

    Deutsche Welle: Ταυτόχρονος ρωσικός βομβαρδισμός με ρωσικές βόμβες διασποράς

    Την ίδια ώρα με την ουκρανική επίθεση, ουκρανός κάμεραμαν, ο Γεβγκέν Σίλκο, που εργαζόταν με ομάδα της Deutsche Welle σε ρεπορτάζ στην ουκρανική πλευρά σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την γραμμή του μετώπου, τραυματίσθηκε από θραύσματα ρωσικών βομβών διασποράς, μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Στην ίδια ρωσική επίθεση σκοτώθηκε ένας ουκρανός στρατιώτης και άλλοι τραυματίσθηκαν σοβαρά.

    Θέμα του ρεπορτάζ ήταν κέντρο εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού κοντά στην Ντουϊκίφκα, στο Ντονέτσκ.

    «Στόχος της ρωσικής επίθεσης ήταν πιθανότατα το ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης», σύμφωνα με την Deutsche Welle.

    Διαβάστε επίσης

    Όρμπαν: Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε πως η Τρανσιλβανία ήταν ρουμανικά εδάφη

    Ρωσία: Η Ουκρανία προσπάθησε να επιτεθεί με drone κατά της Κριμαίας

    Μόσχα: Τουλάχιστον 4 νεκροί από έκρηξη αγωγού θερμού νερού σε εμπορικό κέντρο



    ΣΧΟΛΙΑ