• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία

    • NewsRoom
    Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε οικισμούς στην ανατολική Ουκρανία από το έδαφος και τον αέρα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη

    Πηγή: Reuters


    Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε οικισμούς στην ανατολική Ουκρανία από το έδαφος και τον αέρα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη, υποστηρίζοντας τη φαινομενικά περιορισμένη φιλοδοξία του Κρεμλίνου να εξασφαλίσει μόνο το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών εδαφών που έχει διεκδικήσει στον πόλεμο, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Οι μάχες ήταν σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη γραμμή οριοθέτησης στην περιοχή του Ντονέτσκ, με την πόλη Αβντιίβκα στην πρώτη γραμμή να βομβαρδίζεται από ρωσικά τανκς το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε η Τατιάνα Ιγκνατσένκο, εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης.

    Κοντά στην πόλη Lysychansk, η Ρωσία ανέπτυξε περισσότερα στρατεύματα για να προσπαθήσει να καταλάβει το χωριό Bilohorivka, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Luhansk της Ουκρανίας, ενώ ένας διοικητής σε έναν άλλο οικισμό περιέγραψε μια εντεινόμενη ρωσική αεροπορική επίθεση.

    «Φέρνουν όλο και περισσότερα αποθέματα, γύρω από την Bilohorivka για να προσπαθήσουν να καταλάβουν το χωριό», δήλωσε ο κυβερνήτης του Luhansk Serhiy Haiday στην ουκρανική τηλεόραση. «Υπάρχουν συνεχείς επιθέσεις».

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει αντικρουόμενες δηλώσεις για τους στόχους του πολέμου από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι στόχοι περιλαμβάνουν κάποια επέκταση των συνόρων της Ρωσίας, σε αντίθεση με τα σχόλια που έγιναν κατά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». όταν είπε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιελάμβαναν την κατάληψη ουκρανικής γης.

    Το Bilohorivka είναι ένα από τα μόνα μέρη υπό ουκρανικό έλεγχο στο Λουχάνσκ, το οποίο μαζί με το γειτονικό Ντόνετσκ αποτελούν τη βιομηχανική περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι δική της.

    Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμο να εξασφαλίσει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών στην ανατολική και νότια Ουκρανία που η Μόσχα έχει ανακηρύξει μέρος της Ρωσίας, αλλά φαίνεται να εγκαταλείπει την κατάληψη άλλων εδαφών στα δυτικά και βορειοανατολικά που έχει ανακαταλάβει η Ουκρανία. μια σταθερή αντιστροφή των πρώιμων ρωσικών κερδών.

    Το Κρεμλίνο δεν μιλά πλέον για προσπάθεια αναγκαστικής αλλαγής κυβέρνησης στο Κίεβο.

    Ο Πούτιν είπε την Τετάρτη ότι η Ρωσία έχει ήδη επιτύχει ένα “σημαντικό αποτέλεσμα” με την απόκτηση “νέων εδαφών” – μια αναφορά στην προσάρτηση τεσσάρων μερικώς κατεχόμενων περιοχών τον Σεπτέμβριο που το Κίεβο και τα περισσότερα μέλη των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν ως παράνομες.

    Προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι μακρύς, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία έκανε την Αζοφική Θάλασσα «εσωτερική της θάλασσα», που τώρα οριοθετείται από τη Ρωσία και εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

    Είπε ότι αυτή ήταν μια φιλοδοξία του Μεγάλου Πέτρου – του τσάρου πολεμιστή του 17ου και 18ου αιώνα με τον οποίο έχει συγκρίνει τον εαυτό του στο παρελθόν.

    Ο Πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι τα στρατεύματά του θα διώξουν τελικά τη Ρωσία από όλα τα εδάφη που κατέλαβαν, συμπεριλαμβανομένης της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας που βρίσκεται μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ.

    Στον οικισμό Μπαχμούτ και σε άλλα μέρη της περιοχής του Ντονέτσκ που γειτνιάζει με το Λουχάνσκ, κατά την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα πολίτες, όπως είπε ο περιφερειάρχης. Οι ουκρανικές δυνάμεις αντέδρασαν με μπαράζ από εκτοξευτές ρουκετών.

    Πόλεμος με drone
    Την Πέμπτη, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία, ενός σημαντικού λιμανιού και της μεγαλύτερης πόλης της Κριμαίας.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διπλές επιθέσεις σε αεροπορικές βάσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος έπληξαν τη φήμη της Μόσχας και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το γιατί απέτυχαν οι άμυνές της, καθώς η προσοχή στράφηκε στη χρήση drones στον πόλεμο μεταξύ γειτόνων.

    Στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική πόλη Melitopol, στην περιοχή Zaporizhzhia, μια οδό ανεφοδιασμού προς την Κριμαία, οι ρωσικές αρχές κάλεσαν άνδρες σε ηλικία μάχης να κινητοποιηθούν, ανέφερε το στρατιωτικό γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

    Η Ρωσία έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις από πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων από την Τετάρτη, είπε το γενικό επιτελείο, μαζί με 16 αεροπορικές επιδρομές και 7 επιθέσεις με πυραύλους, ενώ οι ανταποκριτές του Reuters δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν αμέσως τις αναφορές στο πεδίο της μάχης από καμία πλευρά.

    Λευκορωσία
    Εκατοντάδες μίλια μακριά, πέρα ​​από τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, Ρώσοι στρατιώτες προετοιμάζονταν για μάχη σε χειμερινές συνθήκες, παίρνοντας μέρος σε ασκήσεις τακτικής εκπαίδευσης στη στενή σύμμαχο της Μόσχας Λευκορωσία, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    Ο καταιγισμός της ρωσικής διπλωματικής και στρατιωτικής δραστηριότητας στη Λευκορωσία τις τελευταίες εβδομάδες αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η Μόσχα πιέζει τον σύμμαχό της να εμπλακεί περισσότερο στον πόλεμο της Ουκρανίας.

    Ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος βασίστηκε στα ρωσικά στρατεύματα για να καταπνίξει μια λαϊκή εξέγερση πριν από δύο χρόνια, επέτρεψε στη χώρα του να χρησιμεύσει ως έδαφος για την εισβολή της Ρωσίας στον κοινό τους γείτονα.

    Μέχρι στιγμής έχει κρατήσει τον δικό του στρατό από την ένταξη, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται αυξανόμενα σημάδια εμπλοκής στη Λευκορωσία από τη Μόσχα. Το Σάββατο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου πέταξε στην πρωτεύουσα Μινσκ, όπου και ο Λευκορώσος ομόλογός του Βίκτορ Κρένιν υπέγραψαν τροποποιήσεις στη συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια των δύο χωρών. Οι νέοι όροι δεν αποκαλύφθηκαν.

    Χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία από τον Οκτώβριο, λέει η Ουκρανία, και οι αρχές της Λευκορωσίας μιλούν όλο και περισσότερο για απειλή αυτού που αποκαλούν τρομοκρατία από αντάρτες που δρουν πέρα ​​από τα σύνορα.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Time: Πρόσωπο της Χρονιάς 2022 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι



    ΣΧΟΛΙΑ